22.07.2024

ЦВЕТАНОВ: ШАНСЪТ ЗА КАБИНЕТ С РЕФОРМАТОРИТЕ Е 20%

Ще преговаря със сегашните си партньори

636173918606819176%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2Възможността за съставяне на правителство с Реформаторския блок в процентно съотношение е 20 на 80 в полза на несъставянето на кабинет, заяви председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов пред „Нова телевизия“.Във вторник представители на Реформаторския блок приеха мандата за съставяне на правителство в рамките на сегашното Народно събрание, след като преди това ГЕРБ и БСП отказаха да съставят правителство.

Сега Цветанов посочи, че ГЕРБ ще участва в разговори за съставяне на правителство със сегашните си коалиционни партньори, защото „политическата етика го изисква“ и в противен случай можело да има интерпретации, че партията се държи високомерно. Той посочи, че конфигурацията в сегашното Народно събрание е сложна и „има доста различни мнения и позиции“ на парламентарните групи. Изтъкна, че разговори трябва да се водят, „защото след парламентарните избори може да имаме същата конфигурация“.

„В момента сме в политическа криза, въпреки че не се говори за нея“, заяви Цветанов. Попитан защо според него СДС много държи ГЕРБ да управлява, той посочи, че „искат да положат максимални усилия във възможността да съставят правителство“ и ГЕРБ има 84-ма народни представители и без партията е невъзможно съставяне на правителство. Той посочи, че възможностите за съставяне на кабинет са много малки, но коментира, че при разговорите с Реформаторите ще се прецени дали евентуално правителство ще има достатъчно парламентарна подкрепа, за да работи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *