ВУЗФ организира международна конференция съвместно

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) организира международна конференция под надслов “Следващото ниво: Опит за България в сферата на глобалната технологична комерсиализация”.

Събитието се проведе на 31 май 2016 г. в София Тех Парк АД и премина под патронажа на Министерството на науката и образованието.

 Конференцията беше организирана в партньорство със Столичната община, Асоциацията за развитие на София, УНИБИТ и ГИС-Трансфер Център. Спонсори на събитието бяха VMWare и PEPSI.

Форумът бе открит от г-н Красимир Киряков, зам.-министър на образованието и науката, който подчерта необходимостта от диалог между бизнеса, науката и държавата, в който да се търсят решения за превръщането на научните резултати в реални продукти и услуги за пазара. Д-р Йолиан Иванов, изпълнителен директор на София Тех Парк АД, също се включи с изказване в началото на форума. От името на ВУЗФ проф. Сава Гроздев отправи приветствие към гостите. 

Силно впечатление с участието си в конференцията направи д-р Дидие Кан (Франция/САЩ), координатор на Тексаската програма за глобална технологична комерсиализация и консултант на Fortune 500 компании. Неговата тема „Глобална технологична комерсиализация: политики и инструменти“ постави акцент върху законодателството и опита на офисите за технологичен трансфер в САЩ. Той очерта механизмите за технологичен трансфер, сред които попадат освен патентите и лицензите, така също и споразуменията между научни институти и бизнеси за използване на лаборатории, обмен на научни резултати и материали, договори за споделяне на разходи и др. Д-р Кан обърна внимание и на модела за трансфер на знания и технологии – от зараждането на концепцията до стартирането на бизнес. Той даде примери от световната практика и в сферата на лицензирането в областта на новите технологии.

Д-р Радостин Вазов (ВУЗФ) бе модератор на първия панел, който включваше изказванията на проф. Тим Ворли от Шефилдския университет, на д-р Неделко Милосавлиевич, директор на офиса за технологичен трансфер на Белградския университет и на д-р Марта Роса, международен бизнес консултант (Аржентина/САЩ). Като консултант на Innovate UK, проф. Ворли даде примери с практиката на Агенцията за инвестиции в областта на иновациите във Великобритания. Интерес предизвика презентацията и на д-р Милосавлиевич, който акцентира върху политиката за интелектуална собственост, допринасяща за създаването на нови научни открития и стимулираща отношенията между бизнеса и науката. Д-р Милосавлиевич говори и за предизвикателствата и международните споразумения в глобален аспект. От своя страна д-р Марта Роса, запозна аудиторията с модели за създаване на международни научни мрежи. 

Вторият панел беше посветен на частния сектор, където в качеството си на модератор доц. Евгени Евгениев от ВУЗФ води дискусия с участието на д-р Хюсейн Йоруджу, изпълнителен директор на Алкомет АД, Александър Камчаров, собственик на QWELL ООД и Белизар Маринов от ELEVEN Accelerator Fund. Иновативните практики за спечелване на нови пазари и финансовите инструменти за инвестиране в иновации и технологична комерсиализация бяха в основата на дискусията в този панел.

Последният панел на конференцията започна с презентация на д-р Дидие Кан, който говори за Глобалната програма за технологична комерсиализация на Тексаския университет. Стартирала през 2001 г., тя обхваща вече 19 държави, генерирайки над 1 млрд. щ.д. приходи за компаниите, които попадат в обсега на Програмата. Д-р Кан разясни методологията за селектиране на фирмите, модела за обучение и изготвяне на изследователски доклади. Последната фаза „Бизнес развитие“, поясни   д-р Кан, цели осъществяване на контакти с чуждестранни бизнеси и инвеститори, които носят договори за фирмите. В дискусията се включиха проф. Румен Николов (УниБИТ), д-р Робърт Уапшот (Шефилдски университет) и доц. Евгени Евгениев (ВУЗФ), които споделиха своя опит и коментираха възможностите за внедряване на Глобалната програма за технологична комерсиализация на Тексаския университет в България в партньорство с ВУЗФ.

Повече информация за събитието можете да откриете на сайта: http://nextlevel.guide/.

Бояна Бояджиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *