В Хавана Обама обяви края на Студената война

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Американският президент Барак Обама произнесе пламенна реч за политически свободи в Куба, включително свободата на словото и религията, след като се обърна директно към кубинския народ в историческа реч, излъчвана по телевизията на управлявания от Комунистическата партия остров, съобщава „Ройтерс”.

Говорейки в Големия театър на Хавана в присъствието на кубинския президент Раул Кастро, американският президент протегна „приятелска ръка”. Той обяви, че е дошъл в Хавана да „погребе последния остатък” от Студената война в Северна и Южна Америка.
Ала той също така настоя за икономически и политически реформи, говорейки в еднопартийната държава, където инакомислието не е толерирано.

„Избирателите трябва да могат да избират своите правителства в свободни и честни избори”, изтъкна той, определяйки това положение като съответно на това, което САЩ искат за страните по целия свят.

„Не всеки е съгласен с мен по този въпрос, не всеки е съгласен с американския народ за това, но аз вярвам, че тези човешки права са универсални. Вярвам, че те са правата на американския народ, на кубинския народ и на хората по целия свят”, подчерта още Обама.
Речта на Обама бележи последния ден на неговото посещение, първото на американски президент в Куба за последните 88 години. Неговото присъствие в Хавана беше кулминацията на дипломатическото отваряне, което той и Кастро обявиха през декември 2014 г., слагайки край на десетилетия на отчуждение между Вашингтон и Хавана.

Той получи силни аплодисменти от публиката, когато отново повтори своя призив за прекратяване на дългогодишното икономическо ембарго на САЩ срещу Куба, което само Конгресът във Вашингтон може да отмени.

Обама, който изостави дългогодишната американска политика за изолация на Куба, иска да направи промяната необратима, когато напусне Белия дом през януари догодина и да я закрепи като част от наследството на своята външна политика.
Но основни пречки за пълното нормализиране на отношенията остават най-вече продължаващото американско ембарго и различията относно човешките права.

Критиците на Обама в САЩ заявиха, че неговото посещение било преждевременна награда за правителството на Кастро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *