Ваньо Танов получава орден посмъртно

Споделете лесно и бързо тази публикация

Правителството предлага на президента Росен Плевнелиев да удостои посмъртно с орден “За гражданска заслуга” – първа степен, Ваньо Танов за големите му заслуги и личен принос за сигурността и обществения ред в България и за укрепване на митническата администрация.Танов почина внезапно в понеделник.Генерал-майор Ваньо Танов беше един от емблематичните радетели на върховенството на закона в България.

Той посвети живота си на безкомпромисна, безусловна и безпощадна битка с престъпността и корупцията във всичките й проявления – от убийствата в началото на прехода до контрабандата и олигархията в днешни дни. Ваньо Танов достойно отстояваше принципите си за честност, почтеност и справедливост, пишат в мотивите си министрите.Като директор на Националната служба “Борба с организираната престъпност” и на Агенция “Митници” започна безпрецедентна битка за законност. Той посвети живота си на тази битка, която превърна в кауза. Докрай се бори за радикални промени в акцизното законодателство за увеличаване на контрола на митническите органи, посочва Министерски съвет.Под ръководството на Ваньо Танов Агенция “Митници” постигна най-високите си резултати: ежегодно преизпълнение на плана за приходите заради осветляване на сивия сектор и намаляване на дела на контрабандните стоки.

Той защити обществения интерес в сложни казуси с голяма значимост за българската икономика, пазарните принципи и финансовата стабилност на страната. От първия до последния си ден в митниците той работеше за дигитализирането на митническите системи и техническо обезпечаване на граничния митнически контрол. Ваньо Танов провеждаше последователна политика за укрепване на митническата администрация, за пресичане на проявите на корупция и повишаване на събираемостта на митническите вземания. За своята дейност той получи много признания – и у нас, и по света, се казва в мотивирането.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *