Випускниците на ВУАРР получиха дипломите си на тър

Споделете лесно и бързо тази публикация

 Снимка: Михаил Михалев
273 бакалаври и 127 магистри от Випуск 2016 на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите при филиала във Велико Търново получиха своите дипломи днес в старата столица. Те бяха връчени на тържествена церемония в Интерхотела. Общият успех на завършващите е 5,18. Зад тежестта на това постижение застана ректорът на ВУАРР проф. д-р инж. Димитър Димитров. Той се обърна към възпитаниците на висшето учебно заведение със силна академична реч, която предизвика бурните аплодисменти на всички присъстващи.
„Нашата мисия е много ясна и проста, тя се отличава от всички други университети в България- да приближим образованието до регионите. Защото един сериозен контингент от българската младеж са дискриминирани по географски и социален признак. Не всички могат да си позволят да учат в „Дървеница”. По- късно се оказа, че това е и европейската политика. Ние сме този университет, който дава предимството едновременно да учим, да работим, да се грижим за семейството си. Това са формите, които ние предлагаме- задочна, дистанционна, индивидуална. Балзак беше казал, че който създава училища- закрива затвори”, сподели проф. Димитров. Той разказа, че е бил на 40 години, когато стартира изграждането на ВУАРР. По думите му още тогава си е поставил за цел да се изграждат можещи и знаещи хора.
„Нашият комплект от специалности покрива всичко, което има в една община- управление, икономика, банки, финанси, преработвателна индустрия, туризъм. Всичко това са специалности, които сме развили, от които регионите имат нужда. Висшето образование в България е добро и аз решително възразявам срещу мои колеги, които говорят за ниско качество. Като председател на Етичната комисия в Националния съвет на ректорите в България, се обръщам към всички ректори да престанат да се самоохулват”, добави проф. Димитров. В същото време той сподели, че в България 10 души се опитват да развалят работата на един човек и призова завършващите да се адаптират към тази реалност. По думите му обаче в другите държави не е по-хубаво, а разликата е, че чужденците изтъкват своите предимства, докато у нас се показва само негативната страна на нещата.
Заместник-ректорът на ВУАРР и директор на филиала във Велико Търново доц. Петър Петров припомни, че за образованието няма раса, възраст и пол. Той сподели, също че обучението е безценно знание.
„А дипломирането е най-голямото събитие в студентския живот. Вие се дипломирате в старата българска столица. Градът, в който се възражда Втората българска държава и е създадена българската конституция. Вие не си изгубихте времето във Велико Търново, гордейте се, че именно от тук започва вашият житейски път. А ние ще сме горди с вас и вашите постижения”, сподели доц. Петров в приветственото си слово. Той припомни философията на Стив Джобс, съветвайки своите възпитаници да живеят всеки ден, сякаш е последен. В същото време доц. Петров посъветва випускниците да не губят връзка с ВУАРР.
С приветствие към завършващите се обърна и заместник-кметът на община Велико Търново проф. Георги Камарашев, който поздрави проф. Димитров за силната реч. Той сподели пред випускниците, че от 15 години присъства на церемониите по връчване на дипломите.
„Вие сте избрали правилното висше училище. По стечение на обстоятелствата познавам висшите училища в страната и в този етап, в който те изпитват доста затруднения, вашето висше училище е единственото, което се развива и привлича още студенти”, сподели проф. Камарашев.
Поздрав към Випуск 2016 отправи и заместник областният управител доц. Любомира Попова. Тя пожела на випускниците дипломирането да бъде ново начало за тяхното развитие и реализация.
„Бъдете здрави, мечтайте и нека мотивацията и увереността ви, че ще се реализирате успешно ви водят напред. Дипломата, с която си тръгвате, ще бъде една гаранция за успешна реализация във всяка сфера, във вашия роден край, в мястото, в което изберете да се реализирате”, каза доц. Попова.
Пред всички в залата днес бяха застанали и златните медалисти, които завършват с отличен успех своето обучение. Ива Тодорова излезе на трибуната със своята дъщеричка и помоли своите колеги да прочетат Академичната клетва, с която дават обещание да работят за просперитета на България и в полза на човечеството.
Гости на дипломирането бяха още кметът на община Лясковец д-р Ивелина Гецова, кметът на Килифарево Димитър Събев, директорът на Областна дирекция „Земеделие” Йорданка Стефанова, директорът на Държавен фонд „Земеделие” Тодор Тодоров, преподаватели, родители и приятели на завършващите.

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *