Всеки пети просяк в Швеция е българин

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Около 5000 са просяците в Швеция по данни на шведските власти. От тях около 1000 са от България. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на брифинг с неговия колега от Кралство Швеция Оса Регнер.

Калфин бе категоричен, че това не са хора, които просят, защото нямат друга възможност, а целенасочено отиват и се възползват от чувството за съпричастност в Швеция или в друга страна. По думите му, благотворителността и организираната бизнес дейност трябва да се разграничат ясно.

„Тогава, когато става въпрос за организиран бизнес, това е организирана незаконна дейност, в която, за съжаление, биват въвличани и деца, и хора с увреждания. Тук най-силно влияние може да окаже полицейското сътрудничество”, заяви Калфин. Той подчерта, че това е пътят, по който се решават подобни проблеми.

Калфин отбеляза, че има и ситуации, които възникват при хората, отиващи да работят в Швеция, като се възползват от правата им на европейски граждани за свободно преминаване в страните членки. „Не винаги очакванията са такива каквито предварително те са имали, понякога се случва така, че те изпадат в състояние на липса на финанси и не могат да се издържат и някои от тях просят по улиците“, коментира министърът на труда и социалната политика, цитиран от БГНЕС.

Той увери, че ще предложи организирането на информационна кампания съвместно с министър Регнер да се организира информационна кампания, в която да се информират по-добре българските граждани, които искат да работят в Швеция. Той посочи, че те ще бъдат насочени към това какво трябва да гледат, в какво трябва да внимават и какви са рисковете, ако те отидат там.

Калфин и министърът на децата, възрастните хора и равенството между половете Оса Регнер подписаха документ за сътрудничество. Двете страни ще търсят общи решения за лица, които имат нужда от социална подкрепа, включително ромското население и български граждани в Швеция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *