Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

ГЕРБ с най-голям интерес от предсрочни избори

 

Ако някой има чисто политически интерес от едни предсрочни избори, надявайки се да подобри резултата си, това е ГЕРБ и в същото време на нас се пада ролята да сме търпеливи и да крепим ситуацията такава каквато е. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев пред БНР. Той категорично заяви, че търканията между хората на Радан Кънев и ГЕРБ не оказват негативно влияние върху работата на кабинета. „На ниво политически емоции ситуацията е съвсем различна. Това, което се случи не бих казал, че е нещо изненадващо и ново“, поясни Дончев.

„В политиката трябва да има сблъсък, критичен тон, дебат, но това е различно от перманентна политическа истерия, от това не печели никой – нито политическите сили, които се опитват да докажат всяка, че е по-добра от другата, най-малко печели гражданинът“, продължи той. 

По думите му спрените в началото на годината обществени поръчки не се дължат на недостиг на държавния бюджет. Той затвърди тезата на кабинета „Борисов 2“, че процедурата по спирането на поръчките се дължала на съмнения относно регламентираното им изпълнение. За всяка една от спрените обществени поръчки има техническо и формално основание да бъде спряна, заяви още Дончев.
„Това не е нито първият, нито някакъв уникален случай със спиране на обществени поръчки. Обществени поръчки са спирани и преди това. В тази конкретна ситуацията спирането се обагри много политически и се натовари емоционално, по причина, че задача за част от големите поръчки, около които имаше съмнения, беше дадена от министър-председателя“, посочи вицепремиерът.

Кънев: ГЕРБ излагат Борисов с действията си

ГЕРБ не могат да се сбият политически с нас, защото когато излезем на терена на политиката, се принуждават през най-високо ниво, премиера, да се приемат нашите тези“. Това пък заяви паралелно днес, но в ефира на bTV лидерът на ДСБ Радан Кънев. По него думи по този начин ГЕРБ излагат лидера си Бойко Борисов. Кънев даде за пример именно казуса с обществените поръчки, за който от ДСБ алармират отдавна. „Накрая излиза премиерът и казва: „Вярно е, прекратявам ги“, даде за пример Кънев.

„Бях съвсем сериозен, че ако са недоволни, може да поискат вот на недоверие. Когато се демонстрира конфликт между парламента и правителството, независимо дали това е театър или не, да си изиграят театъра докрай, но да не ни набъркват нас, ние сме извън тази работа“, каза Кънев. По негови думи той няма за какво и на кого да се извинява. „Това чак ме шокира. Има някакъв манталитет, който е много плашещ – манталитет на недосегаемост, сходен с късните 80 години. ГЕРБ не е БКП, няма чл. 1 на Конституцията. Аз ги гледам и в парламента същите хора – Радев, Караянчева – на Атанасов гвардийката. Като чуят критика към ГЕРБ, те скачат, започват да викат. Сега искат извинение, защото ги критикувам. Те в момента са сърдити, че получават сериозна, основателна критика, докато сегашната псевдоопозиция – БСП и ДПС, им се подмазва и се ослушва за някой къшей от властта“, каза Кънев.

Лидерът на ДСБ коментира и обвиненията за назначенията на партията си във властта. Има единични хора, които аз лично съм предлагал на премиера, като зам.-министър Николай Николов в енергетиката – човек, който няма нищо общо с ДСБ. 

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *