Георги Първанов: Николай Ненчев трябва да освободи

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Консултативният съвет за национална сигурност към президента в момента е трибуна за четене на мнения и организиране на скандали, коментира лидерът на АБВ Георги Първанов. Държавният глава на България в периода 2002- 2012 година гостува във Велико Търново за дискусия, посветена на предстоящите президентски избори. Срещата е на тема “Президентът – гарант или риск за националната сигурност”. Първанов открито изрази недоволството си от работата на военния министър Николай Ненчев и на практика поиска неговото освобождаване от поста.

„Статуквото в парламента се променя, от това би трябвало да следват и промени в кабинета. Това решава премиера, а аз правя изводи. Има министри, в това число особено и споменатия от мен министър Ненчев- те не само, че не са полезни, а и откровено са вредни. Той излъчва сигнали, с които не си създаваме гаранции за военната сигурност, а по-скоро провокираме напрежение в отношенията си с други държави. Да не говорим, че много от нещата говорят за хаос. Този министър трябва да освободи поста, за да дойде на негово място някой, който ще свърши много по-добре работата”, сподели Георги Първанов.

Лидерът на АБВ видя пробойни и в други части на управлението. По думите му управляващата коалиция трябва да стане много по-работеща, защото със схемата „2+2” нещата не се случват. Той допълни още, че някои от политиките и реформите изостават.

„Нищо фатално няма ако в едно правителство бъдат направени и кадрови промени. На днешната дискусия коментирах и ролята на държавния глава, неговото отсъствие от решаването на важни въпроси и поведението му, в което има провокация към съседни държави”, обясни Първанов.

Председателят на АБВ сподели също, че трябва да бъде изготвен нов документ за споразумение с управляващите партии и да се потърсят нови параметри, които произтичат от сегашната ситуация.

„Едно е ясно, че демографската политика е приоритет, който е признат от всички, а това предполага да се задели сериозен ресурс в подготовката на новия бюджет, за да може от догодина да се прави демографска политика”, обясни Първанов. Той допълни, че партията му има също сериозни бележки в сферата на здравеопазването и по думите му здравния министър Москов не се справя.

 

Михаил МИХАЛЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *