Германската църква иска ограничаване на бежанците

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Германската католическа църква призова за ограничаване на броя на бежанците, които пристигат в страната, като заяви, че държавата не може да приеме всички нуждаещи се по света, предаде Франс прес.

“Като църква, ние казваме, че се нуждаем от намаляване на броя на бежанците”, заяви кардинал Райнхард Маркс, лидер на Конференцията на германските епископи. Той подчерта, че въпросът трябва да се разгледа не само от гледна точка на благотворителността, а и на разума.

Миналата година Германия посрещна рекордния брой от 1,1 милиона кандидати за убежище. Още няма официална прогноза за очакваните бежанци тази година, отбелязва АФП.

Кардинал Маркс призна, че се притеснява и от засилването на ксенофобията в Германия, в момент когато популистката партия Алтернатива за Германия се възползва от кризата, за да разпространяват радикални десни идеи – нещо, което дълго време беше немислимо в германската политика.

Председателката на партията Фрауке Петри неотдавна предизвика скандал, като заяви че силите за сигурност трябва да могат да използват оръжие за защита на националните граници срещу притока на мигранти. Кардинал Маркс заяви, че такива изказвания са “неприемливи и противни на човечността”.

“За нещастие в Германия все още има известен потенциал за десен екстремизъм и расизъм. Тази идеология очевидно отново се е консолидирала”, добави той и изрази съжаление, че отхвърлянето на чужденците “се разпространява и в средите на по-състоятелните хора”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *