Гърция пред извънредно положение заради мигрантите

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Днес Македония отново затвори границата си с Гърция, оставяйки около 7000 бежанци и мигранти струпани на гръцка територия, предаде Kathimerini. В неделя вечерта Скопие отвори границата си, но пропусна едва 300 бежанци. Хората продължават да се трупат от гръцката страна на границата, близо до селището Идомени, с надеждата да продължат пътуването си към Централна и Северна Европа.

Гърция се подготвя да въведе извънредно положение през следващите 72 часа, ако Македония не започне да пуска бежанци на своя територия, пише скопското електронно издание“МКД”, като се позовава на официално предупреждение от страна на гръцките власти.
Изданието припомня, че политиката на Македония спрямо бежанците зависи от броя, който ще пусне на своя територия Сърбия, а тя е в зависимост от квотите на Хърватия.

Според “МКД” в момента на територията на Гърция има около 30 000 бежанци, които са разпределени в 28 населени места и в 7 транзитни центъра. Сърбия е започнала да определя бежанската си политика на принципа “колкото излязат, толкова ще влязат” заради изчерпване на лимита за прием на 2000 души.

“МКД” се позовава на съобщение на Баварското радио, според което е възможно Германия да затвори границите си с Австрия.

Европа ще подкрепи Гърция

Европейският съюз не може да остави Гърцияда затъне в хаос заради мигрантския наплив, заяви снощи германската канцлерка Ангела Меркел, цитирана от Франс прес и ТАСС. “Можете ли да повярвате сериозно, че след като страните от еврозоната се бориха докрай, за да остане Гърция в тази зона, година след това, в крайна сметка, да оставим Гърция да затъне в хаос?”, попита тя в предаване по телевизия А Ер Де.

Канцлерката каза, че поддържа постоянна връзка с гръцкия премиер Алексис Ципрас и отправи призив Гърция да не бъде изоставена на произвола на съдбата. Тя предупреди, че не бива да се предприемат едностранни действия и да се затварят националните граници вътре в ЕС. “Точно от това се боя сега – че някои ще затворят границите си, а други ще страдат. Това не е моята Европа”, каза госпожа Меркел.

Тя потвърди, че смята за правилни предприетите досега мерки за преодоляване на миграционната криза. На въпрос не е ли необходимо да се промени курсът, тя отвърна: “Не. Защото съм дълбоко убедена, че пътят, по който сме поели, е правилният”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *