Дълговете на „Левски“ са 20 млн. лева

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Задълженията на „Левски“ са около 20 млн. лева, обяви собственикът на клуба Спас Русев. По думите му сините са подсигурени до края на сезона.“Не е въпросът колко задължения има клубът, а дали ги изплаща. Клубът е подсигурен за завършването на този сезон“, каза Русев.С това той потвърди информацията на „Капитал“ за финансовото състояние на „Левски“. След обявяването ? бившият вече изпълнителен директор по финансовите въпроси Константин Баждеков отрече дълговете на клуба да са толкова големи.

Русев изтъкна, че той е в „Левски“ „в качеството си на най-големия акционер във „Виваком“. По думите му компанията вече е дала близо 10 милиона лева на клуба. Собственикът на сините опроверга информацията, представена от предишното ръководство, че капиталът на клуба ще бъде увеличен с 13 млн. лева след влизането на „Виваком“ като акционер.“Оказа се, е такова решение няма. Даже акционерите (на „Виваком“) по категоричен начин заявиха, че няма да участват в увеличението на капитала. Значи, някой някого е заблудил. Разбира се, това не означава, че ангажиментът на „Виваком“ да помага на клуба отпада“, продължи Русев.И уточни, че ангажиментът на телекомуникационната компания е единствено спонсорски. „Няма да разкрия детайли, но това е най-големият спонсорски договор в историята на българския футбол“, каза Русев.

Собственикът на сините обяви, че „ако липсва оформен договор“ парите от „Виваком“ ще се дават като заем, но след това ще се прави спонсорски договор и после ще се изчиства, за да не е в тежест на клуба.“Феновете да бъдат абсолютно спокойни за бъдещето на „Левски“. Докато други отбори чрез финансови машинации ощетиха държавата с милиони, „Левски“ е тук и си плаща данъците. Имаме нужда от феновете.“Русев даде да се разбере, че е невъзможно да изпълни обещанието си до нова година да бъде изградена козирката на сектор А. Защото по думите му „това не е като да разпънеш чадър“. Освен това посочи, че са нужни 4 млн. лева, което е два пъти повече от сумата, за която говореше един от предишните собственици Иво Тонев.“Понякога желанията ми са много големи. Изграждането на козирка е първа цел. Секторът така, както е изграден, е без хидроизолация и липсата на козирка води до загуби. Но за изграждането ? са необходими около шест месеца.“Собственикът на „Левски“ определи като необяснима слабата посещаемост на мачовете.

Той бил изненадан как на важния мач с „Черно море“ за купата имало хиляда души. Заради този проблем се притеснявал да заведе евентуалните китайски инвеститори от Huawei на стадиона.“Тези 10 милиона в „Левски“ са от печалбата на „Виваком“ – акционерите са се лишили от дивиденти. Спонсорството е един вид брак по сметка. Тази сметка излиза само в полза на „Левски“. „Виваком“ биха използвали фенската маса, за да маркетират продуктите си. Но едва 25 хиляди потребители, идентифицирани като привърженици на „Левски“, са се прехвърлили към „Виваком“. Което ако приемем, че фенската маса е 1 милион, е 0.25%“, каза Русев.Според него настоящият модел на управление на футболните клубове в България е грешен и трябва да се премине към модел за самофинансиране. „Вариантът с един човек, който да издържа клуба, не работи. Аз съм против модела „шампион на случаен принцип“. И „Славия“ стана шампион, и „Локомотив“ (Пловдив) стана. И какво от това? Искам да направим „Левски“ европейски клуб, да изградим силна школа. „Лудогорец“ са зависими от г-н Домусчиев, „Левски“ от „Виваком“, а ЦСКА от Ганчев“, добави Русев.Той каза, че привържениците на „Левски“ трябва да са спокойни. „За разлика от други клубове, които с финансови машинации ощетиха държавата, „Левски“ си плаща данъците.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *