Левски: Загърбваме любовта си и я оставяме да потъ

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Феновете на “Левски” от Националния клуб на привържениците (НКП) изразиха разочарованието и притеснението си от отлива на публика. Те определят като “тъжно, мрачно, тихо” случващото се по трибуните на “Георги Аспарухов”, където срещу “Черно море” имаше по-малко от 1000 души.

Сините спечелиха с 1:0 и продължават да са на върха в Първа лига, като са единственият отбор без загуба след първия дял на първенството. Въпреки това отливът на публика продължава.

“Мястото, което бе и трябва да бъде туптящото сърце на стадион “Георги Аспарухов” е притихнало. Спряло е. Няма глас. Няма дъх. Няма сила. Няма живот. Сектор “Б” е празен. Празни са и другите стълбове на “синята” публика. Хора няма и в модерната трибуна на Сектор “А” и в раждалия винаги хора с позиция Сектор “В”. Няма ги. От няколко мача насам прогресията е убийствена. Срещу Черно море на “Герена” нямаше и 1000 души. Левскарите ги няма. Оправданията са налице. Повтарящи се до нескончаемост”, започва обръщението в сайта на НКП.

Според организацията запалянковците са загърбили посещенията на стадиона и вече са “фенове онлайн”. “Привърженикът е там, на стадиона. В студ, пек, дъжд и мрак. В хубави и най-вече в тежки мигове. Там е защото вярва в нещо и го вярва силно. До края, а после отначало. Вярва в своята кауза”, пишат запалянковците от НКП.

“Това, което може да убие бавно, но сигурно “Левски”, не е управленски хаос, липса на трофеи, козирка на сектор А или слаби резултати. “Левски” може да умре, само ако загуби своите привърженици. Тогава “Левски” няма да го има. Защото “Левски” сме аз и ти. Дядото, с който се размина по алеята към сектора, детето, което видя да връзва шала си по стълбите към входа, старите приятели, които срещаш на мач през уикенда. “Левски” сме ние, неговите фенове. А нас ни няма!”

В последните месеци привърженици на “Левски” изразяват неодобрението си към политиката на клуба, както и към управлението на БФС и “безпринципното” според тях създаване на Първа лига. Освен това сред самите запалянковци има напрежение, породено от отношението на най-крайната фракция “София Запад”.

“Проблемите в клуба са ясни на всички. Проблемите са причина отборът да не е онази притегателна за хората сила, която ние всички искаме да бъде. Проблемите обаче са поредното оправдание. Оправдание, че обърнахме гръб на най-голямата си любов. Загърбваме “Левски” и го оставяме да потъне. Оставаме да потъне онази идея. Светлата, чистата. Идеята за любовта към играта. Идеята за това, че “Левски” е повече от един футболен клуб. Че той ни направи приятели в свят, изпълнен с предатели. Че “Левски” е нещо свято, а левскар да си братко е дума велика… Нямаме право на отстъпление. За нищо на света”, допълват от НКП.

Статията е публикувана и в страницата на НКП във Facebook, като под нея има разнопосочни и критични коментари. “Доста нагла декларацийка. Няма да изпадам в излишни трогателни анонси, само ще ви кажа, че след “Защото” сте изброили всичко без истината. Истината,че хората със сърцата и идеите ги няма, на тяхно място са качулките и агресията вътре в сектора. На всички е ясно, че Дългия и Дивизията липсват (фракцията “Южна дивизия”). “София Запад” май беше най-многобройната фракция, а се оказва, че и от нейните членове ходят… 1000 души. Това не е бизнес, а вие опитвате да го превърнете”, пише един от запалянковците.

Друг запалянко смята: “А дали това наистина са причините за липсата на хора в сектор Б? Или просто хората виждат в какво се превръщат “ултра$ите” в България? Защо агитирате хората да се върнат на стадиона, а на други фракции забранявате да бъдат там? Преди да започнете да търсите вината другаде, първо я потърсете в самите вас.”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *