Лютви Местан: Правя нова партия – ДОСТ

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан обяви официално името на новия си политически проект – Демократи за отговорност, солидарност и толерантност (ДОСТ).

“Създавам нова партия, не като отговор на нападките срещу мен и моите колеги. Истинската причина да създам нов политически проект е, че в България има необходимост от либерален, евроатлантически политически субект”, заяви той в ефира на Нова телевизия.

Чудесно е, че асоциацията е с турската дума за приятел “дост”, коментира Местан.

“Атаките срещу мен преминаха всички политически, морални и човешки граници. Не пощадиха и семейството и децата ми. Аз се оказах предател и тоталитарен лидер”, заяви политикът. “Но не съм тук за да отговарям на медийните бухалки”, допълни той.

“Бившите ми колеги от ДПС въобще да не се занимават със съвестта си, това ще им попречи на кариерата”, каза още Местан. Той подчерта, че може да бъда изключен от ДПС, но не може да бъда изключен от идеите си: “Ако има разцепление в ДПС, то не е породено от мен и хората, които ме подкрепиха. Разцеплението настъпи с речта на Ахмед Доган, която бе стратегическа грешка”.
Бившият лидер на ДПС каза още, че вече 40 дни обикаля страната и регистрира критична маса избиратели, които не споделят тезите на Доган и се чувстват непредставени от ДПС.

“Крайно неприемливо е изречението от речта, в което се говори, че ако някой от ЕС говори за приоритет на свободата, значи не познава реалността”, заяви още Местан.

Той отрече твърденията, че ДОСТ е протурска партия. Обясни тези „внушения” с желанието да му бъдат създадени проблеми с „инструментариума на българската държава и той да вземе на прицел новата партия”.

“Мога да нося бой, защото не съм бил галеник на съдбата и това ми качество не бива да се подценява”, заяви още Местан.

По въпроса за олигарсите в България Местан коментира, че премиерът Бойко Борисов е “най-компетентен да назове имената им”. “Не всеки богат човек е олигарх. Не може да се слага знак за равенство между богат човек и олигарх. Ако един човек е натрупал капиталите си като спазва законите, то това е продукт на демокрацията. Олигарх имаме, когато някой забогатява чрез протекцията на властта. Кои са олигарсите най-компетентни да отговорят са министър-председателите на България”, каза още той. Заради това той питал премиера Борисов кои са имената на олигарсите, след като е казал, че всеки олигарх в страната има медия.

“Ще участвам в разговор за окончателното падане на маските, но в него трябва да се включат само партии, готови за катарзис”, категоричен бе Местан.

Той подчерта, че е от малкото, които са от 20 години в политиката, и още живее на квартира в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *