Нейнски: Турция трябва да остане стабилна

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Най-важното нещо за България и за света е Турция да остане стабилна, защото ако тя се дестабилизира споразумението с ЕС за бежанците не би могло да действа, смята българският посланик в Турция и бивш външен министър Надежда Нейнски.

“Ако Турция се дестабилизира – било поради успешен военен преврат, било поради навлизането в спирала на репресии и насилие, ако се дестабилизира, тя ще престане да бъде трета сигурна страна. В момента, за да има споразумение ЕС-Турция и да се приема, че бежанците могат да бъдат връщани в Турция, тя е припозната като трета сигурна страна”, коментира Нейнски пред Нова ТВ. Тя изтъкна, че в историята няма военен преврат, който да е донесъл добро за политическата система и хората в дадена страна.

По думите ? е много важно да се запази диалогът между Анкара и ЕС, но и “ЕС не може да остане безучастен или безмълвен, ако бъдат нарушавани човешки права, ако хората, които са били замесени в опита за преврат не получат справедлив процес”.

“Не забравяйте, че в Турция живеят и много български граждани, т.е. за България Турция е много важен съсед”, каза още Нейнски. По темата за искането на Анкара от октомври да отпаднат визите за турски граждани за ЕС, тя коментира, че политиката на България е като общоевропейската и Турция трябва да покрие определени критерии, за да се случи това.

“България трябва да бъде позитивният добрият глас в подкрепа на турското искане, но същевременно да се стреми максимално да бъде от помощ тези критерии да бъдат покрити, . За нас като съседна държава е много важно критериите да бъдат покрити и да не се направи компромис”, смята посланикът.

Връщайки се към събитията от 15 юли, тя обясни и защо не говори пред медиите в часовете след опита за военен преврат. “Има административна заповед, която изключва посланикът и дипломатите да говорят без съгласието на Министерството на външните работи. Аз говорих и с външния министър и той настоя да не правя никакви изказвания”, каза Надежда Нейнски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *