Ненчев: От днес сме по-надежден съюзник на НАТО

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Военният министър Николай Ненчев заяви, че от днес България е по-надежден съюзник на НАТО. Той започна с тези думи изказването си на неформалната среща на министрите на отбраната от Европейския съюз в Амстердам, в присъствието на Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, както и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Въпреки тежките дебати и трудното осмисляне на целия процес, като министър смятам, че това е важна крачка напред“, допълни Ненчев, цитиран от пресцентъра на МО.

Днес Народното събрание одобри с 96 гласа „за“, 34 „против“ и 13 „въздържал се“ на второ четене промените в Закона за отбраната и Въоръжените сили, с които се дава възможност българското въздушно пространство да бъде охранявано съвместно със сили и средства на съюзници от НАТО.

Според окончателно приетите текстове от Народното събрание охраната на въздушното ни пространство се осъществява от Българската армия самостоятелно или съвместно с въоръжени сили на съюзнически държави. 

Съвместните действия ще се извършват при условия и по ред, определени в международен договор, и при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет по предложение на министъра на отбраната в случаите на необходимост от предприемане на неотложни действия. 

„Като министър на отбраната гарантирам, че българските летци ще имат още по-голяма възможност да усъвършенстват своите способности. Съвместната охрана на въздушното ни пространство с нашите съюзници ще бъде нова форма на доказване на професионалните умения. В голямото семейство на НАТО професионализмът означава сигурност, високи критерии и адекватност на съвременната тежка международна обстановка“, заяви още министърът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *