Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Няма да се справим с бежанците без убежище

 

Не е възможно да се намери решение на имигрантската криза, ако Европейският съюз продължава да има 28 различни национални системи за предоставяне на убежище. Това заяви зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева по време на конференция, посветена на ефекта на сирийската криза върху сигурността на Европейския съюз в Информационното бюро на Европейския парламент в София.

Приоритет за европейските лидери трябва да бъде разбиването на престъпните мрежи за трафик на имигранти към ЕС, защото приходите им се насочват за радикализация, предупреди още българският комисар.

По думите на Кристалина Георгиева не само екстремизмът, но и климатичните промени в бъдеще ще карат все по-многобройни имигрантски потоци да се насочват към Европа. Общо 58 млн. бежанци има в целия свят в резултат на различни конфликти и Европа трябва е наясно с тази статистика, макар че не всички от тях са се насочили към територията ?.

Зам.-председателят на ЕК напомни, че ЕС все още е най-щедрият донор на помощи за развитие и стабилизиране на конфликтните райони по света и увери, че това е надеждният начин за регулиране на имиграцията към територията на 28-те държави членки на блока.

„Колкото повече средства се инвестират в страните на произход на имигрантите, толкова по-малка е вероятността те да дойдат в Европа“, заяви Кристалина Георгиева, потвърждавайки за пореден път подкрепата си за споразумението между Турция и Европейския съюз за регулиране на кризата, което по думите ? е променило коренно броя на пристигащите бежанци и имигранти, като е създало възможност за легална имиграция към Европа.

Предизвикателство при интеграцията на имигрантските малцинства в Европа е равенството в семействата – в семейства, където майките не се образоват и не работят, възпитанието на децата в синхрон с европейските ценности е трудна задача, коментира Кристалина Геогриева.

Освен хуманитарна помощ, трябва да се вземат мерки за политическо стабилизиране на размирните райони и по-конкретно – на Близкия Изток, допълни министърът на външните работи Даниел Митов по време на конференцията.

„Регионалните съперничества и блоковото противопоставяне удължават живота на терористичните групи“, заяви Митов и призова възможно най-бързо да се намери решение за запълване на „вакуума“ на управление в региона, който позволява „Ислямска държава“ да набира власт.

Митов отправи критика към държавите, които едностранно предприеха действия, несъобразени с колективния европейски подход в рамките на бежанската криза и по-конкретно на споразуменията в рамките на Вишеградската четворка за противопоставяне на европейските мерки и построяване на стени и на Западните Балкани в лицето на затваряне на границите за бежанците.

„България успя да опази границата си, без да създава напрежение по тях“, коментира външният министър и препоръча на европейско ниво мерките за контрол на границите да бъдат задължително обвързани с обмен на информация между службите за сигурност на държавите членки като антитерористична мярка. Европейската инициатива за подобряване на обмена между разузнавателните служби между държавите в ЕС подкрепи и евродепутатът Андрей Ковачев от Европейската народна партия (ГЕРБ), който заяви, че колкото и въоръжени сили да бъдат разположени като охрана в големите европейски градове, те няма да предотвратят опасността от терористични атаки, без да е гарантиран обменът на разузнавателна информация през европейските граници.

Митов се присъедини към одобрението на Кристалина Георгиева към споразумението с Анкара и заяви, че задължително бъдещата визова либерализация за турските граждани трябва да бъде обвързана с изпълнението на реадмисионното спорарзумение между Турция и ЕС, според което всички нелегални имигранти в Европа, дошли от турска територия, ще бъдат приемани обратно от южната ни съседка.

По думите на външния министър Западът е подходил грешно в политиката си към Близкия Изток и Северна Африка, което е от части причина за днешната криза. Допускането на светски диктатури да управляват държавите от тези региони е било резултат на „фалшивият избор на сигурността и стабилността в региона пред демокрацията“.

„В бъдеще трябва да бъде гарантирано, че хората в тези държави контролират правителствата си“, заяви Митов, добавяйки че ценности като върховенството на закона и свободата на словото са универсални и е грешно да се твърди, че налагайки ги в други региона Европа извършва колонизаторска дейност.

Даниел Митов намери повод за оптимизъм в контекста на кризите, пред които се изправя Европа, и заяви, че те ще доведат до повече интеграция между държавите членки, по специално в сферата на сигурността.

Социалният аспект на политиките за предотвратяване на радикализация в Европа добави евродепутатът Георги Пирински от Партията на европейските социалисти (ПЕС), който заяви, че често проблеми пораждат бедността и безработицата вътре в държавите членки на ЕС.

„Гетоизирането на имигрантските малцинства, мизерията и липсата на работни места генерират опасност от тероризъм“, коментира Пирински.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *