Париж и Берлин искат общо финансово министерство н

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Париж и Берлин настояват за създаването на общо финансово министерство на еврозоната, се казва в съвместно изявление на шефовете на централните банки на Франция и Германия, цитирани от електронното издание “ЮрАктив”. Според тях Европейската централна банка не може сама да гарантира дългосрочен растеж за еврозоната.

ЕЦБ не успява да изпълни задължението си да поддържа инфлация от 2% в еврозоната от три години насам. Перспективите за развитие пред еврозоната не са добри заради ниските цени на петрола, бавния икономически растеж, слабото кредитиране и скромния ръст на доходите, смятат ръководителите на Бундесбанк и Банката на Франция Йенс Вайдман и Франсоа Вилрой дьо Гало. Те са категорични, че “монетарната политика е постигнала много за икономиката на еврозоната, тя не може да създаде устойчив икономически растеж”.

Еврозоната се нуждае от решителна програма за структурни реформи, амбициозен инвестиционен и финансов съюз, както и по-добра рамка за икономическа политика. Идеята за създаване на общо министерство за еврото се появи през 2011 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *