Парламентът прие процедурата за избор на членове н

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Със 105 гласа “за”, 10 “против” и 10 “въздържал се” парламентът прие процедурните правила за избор на нови членове на Съвета за електронни медии от квотата на Народното събрание. В състава на регулатора двама са с изтекъл мандат – Анна Хаджиева и Георги Лозанов.

Процедурата е в четири фази – предлагането на кандидатите от квотата на Народното събрание и тяхното представяне в документален вид. То става чрез народни представители или от парламентарни групи, публичното оповестяване на документите на кандидатите, последвано от публично изслушване в Комисията по култура и медии, и гласуване на номинираните в пленарна зала.

Прието бе и предложението на депутата Методи Андреев от ГЕРБ кандидатите за член на електронния регулатор да бъдат проверявани за това дали са били сътрудници на бившата “Държавна сигурност”, предаде БНР.
“Смятам, че това е абсолютно необходимо, още повече става дума за българските медии, които и без това имат доста неясен в момента собственик. Ние, обаче, обикновените български граждани и ние народните представители, искаме да знаем тези хора дали са били агенти и офицери от “Държавна сигурност” и от другите комунистически служби за сигурност и разузнаване, тяхното влияние в съвременната ни държава е несъразмерно голямо”, заяви той.

Предложението подкрепиха и депутатите от Реформаторския блок. Става въпрос, като гласува парламентът различните кандидати, да знаем предварително кой кой е. Аз знам, че за голяма част от залата това, че той е бил и е имал принадлежност към “Държавна сигурност”, ще бъде повод да бъде подкрепен още по-горещо и още по-ентусиазирано. За друга част от залата това може да бъде и ще бъде причина такава кандидатура да не бъде подкрепена, каза Мартин Димитров.

След като парламентът попълни квотата си в СЕМ, говорителят на външното министерство Бетина Жотева ще стане член на регулатора от квотата на президента.

Във времето за парламентарен контрол депутатите ще проведат разисквания по питането на БСП към министъра на финансите Владислав Горанов за водената от правителството финансова политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *