Парламентът реши докладът за КТБ да стане публичен

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Парламентът прие да бъде публикуван секретният доклад на одиторската фирма „Аликс Парнърс” за фалита на КТБ. Това стана с приетите промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от народните представители от ДПС Йордан Цонев, Петър Чобанов и Делян Пеевски. Промените бяха приети с 124 гласа „за”, 0 „против” и 4 „въздържал се”.

Законопроектът предлага временните синдици на КТБ да публикуват на електронната си страница доклада от проверката на банковата несъстоятелност, който в момента се намира в секретната секция на Народното събрание. Според вносителите измененията са продиктувани от обществения интерес и са естествено продължение на политиката на ДПС за осветляване на всички факти и обстоятелства отнасящи се до фалита на КТБ. По време на дебатите Йордан Цонев, един от вносителите на промените, заяви, че след разговори с председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков е станало ясно, че няма опасност държавата да претърпи вреди от разсекретяването на доклада. 

Вторият приет законопроект за промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложен от депутати от ГЕРБ, бе приет на първо четене с „за” 145, 0 бяха „против” и 1 „въздържал се”. В него е заложено осигуряването на възможно най-кратък срок за справедливо удовлетворяване на вложителите и другите кредитори на КТБ. От ГЕРБ считат за необходимо да се предвиди обявяване на всички списъци, съставяни от синдика.

Йордан Цонев заяви, че ще подкрепи предложението на Мартин Димитров не само докладът на “Аликс партнърс”, но и договорът с фирмата също да стане публичен, както и да се настоява тя да започне да прибира вземанията на дължимите към банката суми.
Както стана ясно още преди 2 седмици, докладът на “Аликс партнерс” е само счетоводен одит и не е по-различен от доклада на специалната парламентарна комисия за КТБ. Независимо, че фирмата е специализирана в издирване и събиране на капитали в случаи като с КТБ, се оказа, че тази задача не й възложена.

До момента нито Фондът за гарантиране на влоговете, нито финансовият министър Горанов са дали аргументиран отговор. Всъщност докладът за КТБ не е извършен от “Аликс партнерс”, а от нейно дъщерно дружестов – “Аликс партнерс сървисиз”, което е създадено преди година, и е закрито в края на януари т.г. Това обстоятелство породи доста спекулации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *