Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Президентът Росен Плевнелиев няма да се кандидатира за втори мандат. След като съобщи решението си, той обясни, че то е по лични причини. Плевнелиев се зарече, че няма да напуска политиката, но нямало да прави свой политически проект или да влиза в партия. В изявлението си държавният глава тръгна отдалеч – обясни, че се е захванал с политика, за да работи за хората и държавата. „Като мениджър създадох хиляди работни места, построих къщи и сгради, посадих не едно, а хиляди дървета.

През 2009 г. реших, че е време да се работи за държавата, че е време да се дава. Обещах не на друг, а на себе си, че няма да се обогатя в политиката, че няма да се вкопча в стола и властта на президента, че ще действам принципно и по съвест”, каза той. Така „с чиста съвест и открито лице” съобщи решението си – няма да се кандидатира за нов мандат. „Считам, че постъпвам честно и коректно към всички, като обявявам решението си пет месеца преди президентските избори. Не искам да се спекулира безкрайно с темата дали ще се кандидатирам за втори мандат през есента или не”, каза още Плевнелиев. Това обаче не означавало, че излиза от политиката.

„Но не очаквайте от мен да правя нова политическа партия или да бъда член на някоя от тях. Веднъж президент – винаги президент. Ще действам независимо, принципно и надпартийно, както и досега”, каза Плевнелиев. Вчера президентът е съобщил решението си на премиера Бойко Борисов. Както с премиера Борисов, така и с Политическа партия ГЕРБ имаме шанс да отворим една нова страница в историята на прехода, в която премиер, президент и политическата партия, която го е излъчила, да имат добри и коректни отношения през целия мандат, каза държавният глава. Плевнелиев се зарече, че до последния си ден на поста ще работи на пълни обороти. И посъветва политиците – да оставят тънките политически сметки, да подкрепят съдебната реформа и да дадат път на силно антикорупционно законодателство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *