Премиерът прие оставката на Калфин

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Ивайло Калфин подаде оставка като социален министър. 30-минути след пресконференцията на АБВ, на която партията на Георги Първанов обяви, че се оттегля от властта, Калфин директно е отишъл в Министерски съвет, където се е срещнал с министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът е приел депозираната оставка на Калфин, съобщиха от правителствената информационна служба. Бойко Борисов и Ивайло Калфин проведоха разговор, в който изразиха взаимна благодарност за съвместната си работa, се казва още в официалното съобщение.

“Оттеглям се от правителството по решение на АБВ. През последната година и половина положих много усилия за това в България да има по-високи доходи, повече работни места и повече справедливост и предвидимост в социалните системи. Доволен съм от това, което постигнах. Остава и още много работа за моите наследници. Това заяви Калфин в коментар на подадената от него оставка. „Благодаря на премиера за възможността и подкрепата, която ми даде да работя за българските граждани на тази отговорна позиция. Благодаря и на колегите си в Министерския съвет, както и на парламентарните групи, които подкрепяха управлението за подкрепата и за приетите особено важни закони и решения“, допълва Калфин.

Премиерът е човек, който винаги се съобразява с личните решения на всеки един. Когато някой си подаде оставката, премиерът винаги я приема, защото насила хубост не става. Това коментира пред журналисти народният представител и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Явно не е имало искреност във всичко, което сме правили до сега. Премиерът, в типично негов стил, винаги е бил максимално широко скроен, за да даде възможност всеки да прави политика, за сектора, който е оглавявал и е заемал министерска позиция. Тук искам да кажа, че не са били малко случаите, когато просто са се правили кадрови назначения, които са били само, за да се обслужват определени политически цели, а не да се търсят националните приоритети и реализирането на националните политики”, посочи Цветанов.

Той уточни, че министърът в оставка Ивайло Калфин е бил поканен в кабинета като добър експерт. „Тук не трябва да имаме съмнения за неговите качества, защото той направи една пенсионна реформа, която беше подкрепена от парламентарното мнозинство. Винаги сме смятали, че трябва да трябва да бъдем солидарни в подкрепата за секторните политики на съответните министри. Явно не сме достатъчно обиграни в политическите игри, но когато влязохме във властта през 2014 година и формирахме коалиционното правителство със допълнителна парламентарна подкрепа от АБВ и ПФ имахме една единствена цел – да стабилизираме страната”, коментира Цветанов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *