Професионалното образование трябва да осигурява ра

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Задачата ни е не просто да въведем професионалното образование, а то да бъде престижно и завършилите да започнат привлекателна и добре заплатена работа. Това заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по време на конференцията “Учи, за да работиш”, посветена на дуалното обучение, съобщиха от пресцентъра на Министерството на труда и социалната политика

Във форума участваха президентът на България Росен Плевнелиев, вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева, министърът на икономиката Божидар Лукарски, посланици, представители на социалните партньори и др. заинтересовани страни. „Връзка между образование и заетост е пряка: колкото по-високо е образованието на човек, толкова по-трудно той остава без работа“, посочи министър Калфин. Той съобщи, че сред групите безработни лица преобладават хората с основно или по-ниско образование.

Министър Калфин поясни, че хората със средно образование също имат трудности да намерят трудова реализация. „По-широкият кръг от знания, които се придобиват, особено в хуманитарните гимназии, насочват хората да учат в университет, с надеждата, че така ще увеличат шанса си да намерят работа“, посочи министър Калфин. „При част от младежите се наблюдава демотивация за учене и работа, защото биват издържани от доходи на роднини в чужбина, или разчитат на сезонна работа извън България“, отчете министърът. Той бе категоричен, че тази тенденция може да се промени, когато заетостта след приключване на професионалното образование бъде добре платена. „Истината е, че всички проучвания сред младите показват възнаграждението като основен фактор за започване на работа“, допълни министърът.

Той увери, че са осигурени национални и европейски средства, с които да се помогне на работодателите да обучават безработни. „Инфраструктурата на дуалното обучение я има, трябва да се „отпуши“ и самият процес“, заяви вицепремиерът Калфин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *