Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Следващите 10 години са фатални за България

 

Следващите 5-10 години са фатални за България, прогнозираха академици от Българската академия на науките. Това ни чака, ако не се компенсира държавната политика, която да направи заниманието с науката постижими. Акад. Александър Петров уточни, че около 77 хил. лева струва образованието на един висшист. „Ако това бъде умножено по 1 млн. българи, които напуснаха страната, ще стане 7 млрд. лева“, коментира той. По думите му поради огромното изтичане на мозъци научните ни школи опустяват, научните традиции се занемаряват.

От своя страна шефът на БАН акад. Стефан Воденичаров цитира фраза на акад. Антон Дончев: „Културата са очилата, през които човек гледа на света“. От името на научната институция акад. Георги Марков прочете документ за състоянието на страната ни. „Република България е обявена за най-бедната и изостанала държава в Европа, новините все повече приличат на криминална хроника“, се казва в текста.“България е застрашена от промяна на етническия и версия състав на населението от мигрантския поток“, гласи историческата констатация.

„Българското село винаги е спасявало българите. Ние, които сме научили половината Европа на градинарство, сега ни заливат с вредни и некачествени храни.Вместо да произвежда продукти с висока придадена стойност, сега изнасяме суровини. Образованието дава интелигентни безработни, които не са полезни нито на себе си, нито на държавата. Социалните помощи се превръщат в поминък на хора полуграмотни. Здравният статус на българската нация се влошава. В Царство България има държавни, общински и ведомствени болници и заведения“, се казва в историко-констативния документ.

„В съдбовните за отечеството времена всички трябва да бъдем свикани под знамената за възстановяване на индустрията, за опазване на границите, за по-качествено образование, за издигане на ролята на науката и технологиите. Да пазим и браним отечеството. В съвременната история родината ни не е била изправена пред толкова опасности. Нацията е силна, когато е единна в името на добруването на народа. Не избираме майка и отечество, не ни питайте защо обичаме най-много тях!“, прочете от своя страна акад. Георги Марков. След като видният ни историк представи документа, председателят на БАН заяви: „Цялата БАН остава зад този документ и ще работи това да се случи“.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *