Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Унгария ограничи достъпа до информация за държавни

 

Управляващата партия в Унгария прокара през парламента закон, с който ограничи публичния достъп до информация за компании, контролирани от националната банка. В тази категория попадат дружества като Фондовата борса в Будапеща.Според критиците на решението с него се нарушава конституцията на страната. Те припомнят, че от идването си на власт през 2010 г., премиерът Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“ коригираха стотици закони и поеха контрола над държавните медии и няколко публични институции, които би трябвало да са независими от изпълнителната власт.

Централната банка се ръководи от близкия до премиера Дьорд Малтоши, който основа 6 образователни фондации на банката, получили през 2014 г. общо около 245 милиарда форинта (856 млн. долара). Освен това централната банка притежава изцяло или частично различни видове бизнес като мажоритарния пакет на фондовата борса на страната, закупен през ноември.Според новия закон фондациите на централната банка изцяло се контролират от нея и поради това не са публична собственост.По този начин се позволява подобен род компании да засекретят отчетите и информацията за дейността си за срок до 10 години, ако се смята, че това би накърнило интересите на централната банка във воденето на валутна или монетарна политика.

Атила Петерфалви, ръководител на Агенцията за защита на данните и свобода на информацията, критикува в писмо до парламента поправките в закона за централната банка. Според него те нарушават няколко пункта от конституцията, най-малкото защото става дума за активи, които представляват публични средства.Прозрачността на дейността на публичните институции е фундаментален принцип на демокрацията, допълва той. „Законът не описва подробно кой тип данни могат да бъдат засекретени и кои ще останат достъпни“, пише още Петерфалви.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *