Цацаров поиска имунитета на Делян Добрев

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на народния представител от ГЕРБ Делян Добрев, съобщи пресцентърът на държавното обвинение.

Искането се основава на доказателствата, които е събрала Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на министър на икономиката, енергетиката и туризма, престъпление – умишлена безстопанственост. Според разследващите от това е настъпила щета за НЕК в размер на 4 561 697. 27 евро. Прокуратурата твърди още, че деянието е извършено умишлено, от него са последвали значителни щети, а случаят е особено тежък.

Доказателствата сочели, че през 2004 г. НЕК провел процедура “Договаряне с обявление” по реда на Закона за обществените поръчки с предмет “Избор на Архитект-Инженер за изпълнение на дейностите по програмата за финансиране и строителство на АЕЦ “Белене”. Бил избран изпълнител – “Парсънс Иендси Юръп Лимитед” (Парсънс), в резултат на което на 31 януари 2005 г. е бил сключен договор. Възложената с тази сделка работа била разделена на две фази. Първата – “Фаза на развитие и договаряне на проекта”, която включвала избор на изпълнител (строител) на ядрена централа, подготовка и подписване на договор. Втората – “Фаза на изпълнение на проекта”, която включвала проектиране, осигуряване на качеството и контрол на качеството, лицензиране, строителство, промени в проектирането, въвеждане в експлоатация и инженерингово подпомагане за АЕЦ “Белене”.

На 28 март 2012 г. Министерският съвет приел решение за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка “Белене”. На следващия ден това решение на кабинета е потвърдено от Народното събрание, съобщава прокуратурата.

Въпреки решенията на правителството и парламента за прекратяване изграждането на АЕЦ “Белене”, договорът между НЕК и “Парсънс Иендси Юръп Лимитед” не е бил прекратен. В следствие на което НЕК продължило плащанията по този договор, като сумата, заплатена след 28 март 2012 г. на Парсънс е в размер на 4 561 697. 27 евро.

Министър Делян Добрев е знаел за това обстоятелство, който въпреки вменените му по закон права и задължения не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него решение на Министерския съвет за прекратяване изграждането на Ядрена централа на площадка “Белене”, твърди прокуратурата. Тя съобщава още, че е нямало каквито и да е разпоредителни действия, нито издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на “БЕХ” ЕАД, респективно към НЕК за дейности, които следва да се извършат за прекратяване на изграждането на АЕЦ, касаещи договора с Парсънс. Добрев не е взел отношение по тези въпроси въпреки и изпратеното му изрично писмо с меморандум от 26/19 юни 2012 г. от изпълнителния директор на НЕК, в който са развити въпросите за прекратяването на договора с Парсънс.

Така, Делян Добрев, като министър на икономиката, енергетиката и туризма не е организирал и контролирал изпълнението на държавната политика в областта на енергетиката съобразно решенията на Министерския съвет и на Народното събрание, аргументира се държавното обвинение.

Тъй като Добрев е народен представител към момента, депутатският му имунитет е законова пречка за наказателното му преследване. По тази причина главният прокурор, след предложение от страна на наблюдаващите случая с АЕЦ “Белене” обвинители, е сезирал Народното събрание за снемане на имунитета на Добрев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *