Цената на тока за бита няма да се промени

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Със символична сума от 1 лев на мегаватчас се намалява добавката „задължение към обществото”, стана ясно след днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Цената на тока на регулирания пазар поевтинява значително за малките стопански потребители от 1 юли. За битовите потребители цената “замръзва”, това коментира председателят на Иван Иванов, след открити заседания в регулатора.

Това е една от мерките, които регулаторът предприема – чрез цената на тока за битовите потребители, която остава непроменена, продължаваме вече една година нашата политика на предсказуемост и стабилност на цената на електроенергията, каза Иванов. Предложението ни за ценово решение е в дългосрочен интерес, както на битовите, така и на бизнес потребителите, добави той.

Чрез премахването в голяма степен на кръстосаното субсидиране, което съществуваше между бизнес и битови потребители на регулиран пазар, се забавя “изтичането” на бизнес потребителите към свободния пазар, защото цената намалява между 6 и 10% за тях, коментира Иванов. По думите му това ще бъде много добра новина за малкия бизнес в страната, защото ще му даде възможност за конкурентоспособност. Той отбеляза, че се намаляват и цените за пренос и достъп на високо напрежение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *