Драстичен ръст на полетите от и за България

Споделете лесно и бързо тази публикация

Драстичен ръст на полетите от и за България. Над 9 милиона пътници са минали през летищата у нас до ноември, посочва NOVA.Нов пик в полетите се очаква в края на годината, когато хиляди тръгват на път за празниците. Затова и сигурността по летищата се затяга.Всеки ден над небето на България минават между 2000 и 3000 полета. След затварянето на съседни въздушни пространства трасетата във въздуха станаха повече. И по-кратки.

„Трафикът се е увеличил поне с 50% през последните четири години”, обясни Страхил Марчев, ръководител полети.А когато хиляди тръгват на път по Коледа, работата в РВД расте.„Ние сме взели всички необходими мерки, за да обезпечим увеличените нива на трафика. Нужните ръководители на полети са заложени в съответните смени”, обясни Георги Пеев, главен директор на РВД.Новата система за кацане и излитане при мъгла ще помогне на ръководителите на полети да реагират и при лошо време по Коледа.„Позволява кацане при 75 метра приземна видимост. Ситуациите на отмяна на полети са минимизирани”, обясни Георги Пеев.Въздушните регулировчици са обучени да реагират и при по-сложна ситуация в небето над страната. Само преди дни Европол предупреди за опасност от нови терористични атаки в Западна Европа по време на празниците.

„Ние регулярно тренираме различни видове заплахи, така че те да са уверени при една такава ситуация, да реагират адекватно”, обясни Георги Пеев.И по празниците подстъпите към летище София ще бъдат охранявани от жандармерията. По-съмнителните пътници и багажи ще бъдат проверявани още тук.След висока оценка от Брюксел РВД получи допълнителни средства, с които ще се градят въздушни магистрали. Така полетите ще са по-сигурни. Очакванията сега са и през новата година обслужените полети да са повече, а самолетите да летят по по-преки траектории в небето над България.С допълнителните средства от Брюксел ще бъдат обучени и подготвени нови кадри в РВД. Очакванията са през следващите три години ще трябва да бъдат назначени поне още 60 ръководители на полети.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *