41 млн. деца под 5-годишна възраст са затлъстели

Споделете лесно и бързо тази публикация

 

Световната здравна организация призова политиците, учителите и производителите на храни да положат повече усилия срещу наднорменото тегло на децата, след като независима комисия установи, че вече 41 милиона малчугани под 5-годишна възраст в света са със затлъстяване, съобщиха световните информационни агенции.

Броят на малките деца със затлъстяване през 1990 г. е бил 21 милиона. Докладът на комисията за справяне с детското затлъстяване предупреждава, че положението може да се влоши. За увеличаването на децата със затлъстяване допринасят биологически и поведенчески фактори. Най-много броят им е нараснал в държави с нисък и среден доход.

Тенденцията е тревожна, защото е много вероятно затлъстяването да остане хронично.

За детското затлъстяване най-голям принос имат храните и напитките с прекалено много захар, сол и мазнини, както и липсата на движение. Децата родени от майки със затлъстяване или диабет, също са с повишен риск от затлъстяване.

Детското затлъстяване може да причини сърдечносъдови заболявания, диабет, депресия, както и да допринесе за лош успех в училище.

Световната здравна организация препоръча различни мерки срещу детското затлъстяване, като държавна политика за здравословно хранене и повече движение и облагане на нездравословните храни с допълнителни данъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *