Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Най-четени Последни новини Правителство

Строежи на нови детски градини и метростанции започват в София през 2017 г.

Столичната община ще започне строеж на четири нови детски градини през следващата година. Те ще бъдат в районите „Манастирски ливади „, „Кръстова вада“, „Младост“ и „Драгалевци“. През 2017 г. ще започне изграждането на пет станции от третата линия от метрото, за които вече има избран изпълнител. Това обяви днес през журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

Столичната община продължава да строи детски градини в районите, където има нужда от тях, обясни Фандъкова, като посочи, че от 2008 г. до сега в София са построени 85 изцяло нови детски заведения.

Така през 2017 г. общината е предвидила изграждането на четири нови общински детски градини, в районите, в който е отчетена сериозна необходимост от тях – „Манастирски ливади „, „Кръстова вада“, „Младост“ и „Драгалевци“. През следващата година ще бъдат приключени и резширенията на 4 детски заведения започнати през тази година – ОДЗ № 40 в „Красна поляна“, ОДЗ № 35 за 10 групи, район „Люлин“ и ОДЗ № 96, район „Искър“ и № 53 в район „Илинден“.

Нова година, нови станции от метрото

През следващата година ще започне строежът напет нови метростанции от третата линия на софийското метро. Четири от тях ще бъдат в район „Овча купел“, а петата и последна станция от линията е в квартал „Горна Баня“.

В момента се работи по изграждането на 7 от станциите на новата линия, като се очаква всички 12 обекта по 12-километровото трасе да бъдат завършени едновременно до август 2019 г. Изпълнението на третата линия на метрото Столична община ще струва 420 млн. лв.

Всички станции по линията ще бъдат обезопасени с прозрачни стени с височина 1.5 м. Те ще разделят пероните от влаковите линии, като вратите им ще се отварят едва след спиране на влаковете на станциите. Йорданка Фандъкова обясни, че към момента не се предвижда подобни защитни съоръжения да бъдат изграждани на станциите по другите линии, поради липса на средства.

Станцията в квартал „Горна баня“ ще има обща спирала с железопътната спирка, като по този начин ще се осъществи връзка между двата вида релсов транспорт. Метростанцията ще разполага и с буферен паркинг за автомобили, като все още се уточнява неговия капацитет.

Очаква се през есента на 2018 г. да започнат да пристигат влаковете за новата линия от метрото. За доставката им през 2015 г. Столичната община сключи договор със „Сименс“ – като част от обединението „Симетро София“, в което влизат „Сименс България“, „Сименс Австрия“ и „Нюуаг“, Полша. Според договорът обединението трябва да достави 18 нови влака за 418 млн. лв.

Изпълнителите

Общината вече е избрала изпълнители на последните четири станции от линията. Първите две станции в „Овча купел“ са поверени на Обединение „Метробилд Запад“. В състава му влизат строителните фирми, които са изпълнители и на други станции от софийското метро – „Джи Пи Груп“, „Станилов“ ЕООД, „Интерпро“, „БИАС-М“ЕООД. Цената на договора е близо 81 млн. лв. без ДДС., а за подизпълнител е избрано дружеството „Старт инженеринг“.

Други две станции в „Овча купел“ и тази в „Горна баня’ ще бъдат построени от обединение „Метро Горна баня“, съставено от „Трейс Груп Холд“, и дружествата „Интегрирани строителни системи“, „Евро Алианс Тунели“ „Мармет“. Сумата по договора е малко над 95 млн. лв. без ДДС.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *