Автоматична система спряла камиона-убиец на базара в Берлин

Споделете лесно и бързо тази публикация

Камионът, управляван от терориста Анис Амри, е спрял след като е изминал 80 метра на територията на Рождественския базар в центъра на Берлин благодарение на автоматична спирачна система.

Това съобщи ТАСС, позовавайки се на германския вестник Süddeutsche Zeitung, който цитира извод на експертната група, разследвала обстоятелствата на терористичния акт от 19 декември.

Според следователите, системата е реагирала на резкия удар и е принудила камиона да спре. В противен случай движението е могло да продължи и да доведе до още повече жертви. “Животът на хората бе спасен от техниката”, цитира изданието извода на комисията.

Италианската полиция обискира две жилища, в които се предполага, че може да е бил тунизиецът Анис Амри, съобщиха агенциите AFP и ТАСС.

От полицията не уточняват дали е търсено съгласието на обитателите на домовете и дали са изземани документи при обиските.

По-рано бе публикувана информацията за това, че полския гражданин, който е бил в кабината заедно с терориста, се опитал да спре убийството на хората и е бил застрелян от ислямския радикалист.

В интернет се появи петиция с призив за посмъртно награждаване на полския шофьор. Правоохранителните органи са установили, че той е бил застрелян три часа преди терористичната атака, в която загинаха 12 души, а 48 бяха ранени.

Отговорността за терористичния акт бе поета от терористичната групировка “Ислямска държава”, а Амри бе застрелян в Милано от италиански полицаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *