20.07.2024

Русия срещу карикатури на „Шарли Ебдо“: Изпражнения върху хартия

Последните карикатури на френското сатирично издание Шарли Ебдо са изпражнения върху хартия, заяви официалният представител на руското военно министерство Игор Конашенков, предаде ТАСС.

Говорителят на силовото ведомство коментира публикацията на медията от Париж. В последния за 2016 г. брой „Шарли Ебдо“ отпечата карикатура, илюстрираща последните секунди от живота на пътниците на падналия руски Ту-154, който се разби в Черно море на 25 декември. Тя показва падащ самолет, в кабината на който е художественият ръководител на ансамбъл „Александров“ Валерий Халилов и един от неговите артисти, който пее. Вижда и се надписът „Репертоарът на хора се разширява“.

„Лоша новина… Путин не е бил вътре“, гласи текстът.

„Подобни изяви показват какви са западните ценности. Ето защо призовавам повече да не коментираме случая, защото френските журналисти се заслушват такова внимание“, заяви Конашенков. „Въпросната карикатура е екстремизъм. Тази картина и други подобни на нея нямат нищо общо нито с журналистиката, нито с естетиката“, заяви заместник-председателят на Държавната дума (долната камара на парламента в Москва) Ирина Яровая. Президентът на руската автономна република Чечения Рамзан Кадиров също коментира публикацията. „И по-рано съм посочвал, че редакционната политика на списанието е нехуманна. Тя няма нищо общо със свободата на словото“, написа той в Instagram.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *