Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Политика

Снежно бедствие блокира Бургаско, до града се стига само през Средец

Снежно бедствие блокира голяма част от Югоизточна България. Стотици автомобили останаха цяла нощ по пътищата в региона, след като катастрофа затвори движението по магистрала „Тракия“, а малко по-късно два камиона аварираха по обходните маршрути. Така до Бургас може да се стигне само през пътя за Средец.

Най-тежко е положението около Айтос. Именно там са и двата аварирали камиона – единият на пътя между Карнобат и Айтос, а другият на пътя между Айтос и Ветрен. Ситуацията наложи и намесата на премиера в оставка Бойко Борисов, който свика кризисен щаб заради обстановката в Бургаско. В щаба участват вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, главният секретар на МВР Георги Костов, началникът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов, началникът на отбраната Константин Попов и председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ Дончо Атанасов.

500 коли блокирани през цялата нощ

„Около 500 автомобила и един автобус са прекарали нощта в двете пътни отсечки около Айтос, които се използваха за обходни маршрути след вчерашното затваряне на магистрала „Тракия“. Заради всичко това решихме да затворим всички пътища към Бургас“, заяви на извънредна пресконференция Борисов.

По-късно той написа в профила си във Фейсбук, че рисковете от вчерашната верижна катастрофа на „Тракия“ не са били дооценени. Той разкритикува остро шофьорите на камионите, които аварираха на обходните маршрути, тъй като не са се подчинили на забраната за движение. Борисов дори определи един от тях като „дебил“.

„Искам да призова хората, които са закъсали, за търпение, защото такива метеорологични условия не са често срещано явление. Разбирам ги напълно, чух се с всички, които ми писаха тук и си оставиха телефона. До 14 часа забраняваме да се движат автомобили. Всички екипи работят много активно, областните са на място. Полицаите вървят кола по кола и разпитват кой от какво има нужда“, написа още във Фейсбук Борисов.

В акцията по изтеглянатео на закъсалите автомобили се включи и тежка военна техника, съобщи Нова телевизия.

Обстановката в страната и кои пътища са затворени

„Пътят Айтос – Карнобат е на практика непроходим на този етап. Поради силен снеговалеж и вятър няма никаква видимост. С четири снегорина е предприето почистване на магистралата по посока София. Обратно към Бургас това ще стане, едва след като бъдат изведени автомобилите, участвали във верижната катастрофа. Предприемат се действия това да стане с помощта на репатраци. Продължава грижата за евакуираните хора. Те са настанени в хотели, в сгради на пожарната, в детски градини. Подсигурена им е храна“, съобщиха от МВР.

От кризисния щаб уточниха, че освен автомагистрала „Тракия“ и пътя Бургас-Айтос, затворен за движение е и Ришкият проход. Пътува се при зимни условия по отсечката Бургас-Варна, като автомобилите задължително трябва да са с вериги. Редица населени места в общините Бургас, Несебър, Поморие, Карнобат са без електричество поради прекъснати въздушни проводници.

„Времето продължава да създава затруднения на екипите, които разчистват пътя. Преспите се натрупват буквално 10 минути след преминаване на багера“, обясни пред БТА областният управител на Бургас Вълчо Чолаков.

Той уточни, че сред извозените бедстващи има и родилка, която е била в автомобил на пътя между село Медово и Поморие.

Зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев заяви за БНТ, че пътят Карнобат-Айтос вече е проходим. Техниката от този район се пренасочва вече към другите проблемни участъци. В района на селата Съдиево и Миролюбово ситуацията е най-тежка и там има още блокирани пътници.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *