24.07.2024

Петролът няма да поскъпне много през 2017г.

Петролът приключи годината с леко намаляване на цените по световните борси в края на най-голямото годишно поскъпване от 2009г. насам. В петък американският лек петрол WTI поевтиня с 18 цента до $53.59, а Brent – с 24 цента до $56.61 за барел.

Това прави 43% поскъпване за американски и 50% – за европейския петрол. През 2009г. поскъпването им бе 71% и 78%.

На 29 декември анкета на „Ройтерс“ сред анализатори показа очаквания за поскъпване в края на годината до $60 за барел.

От 1 януари трябва да започне договореното от страните от ОПЕК и водещи производители извън картела постепенно съкращаване на добивите, целящо цената на петрола да се повиши. Организацията се завръща към старите си опити да защитава определени ценови нива.

Тепърва ще се види дали и как отделните страни членки ще спазят определените квоти за намаляване на добива. Големи играчи като Русия, Мексико, Азербайджан, Казахстан също трябва да докажат спазват своята част от договорката и не се възползват от ситуацията, за да заемат пазарен дял, отстъпен от ОПЕК.

Други три фактора са също много важни:

– дали САЩ няма отново да увеличат добивите на т.нар. шистов петрол

– колко голямо ще е световното търсене на горива

– дали доларът, в който се търгува петролът, няма да поскъпне толкова, че да задуши ръста на потреблението.

Прогнозите се разминават значително относно търсенето на петрол – ръст от 1.22 млн. до 1.57 млн. барела дневно, а това е разлика, равняваща се в абсолютни обеми на количеството, което Русия обеща да не пуска на пазара. Що се отнася до долара, прогнозите за него са, че през 2017г. може да стигне до паритет с еврото. На 30 декември 1 долар струваше 0.9501 евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *