Закуската на децата е прекалено сладка

Споделете лесно и бързо тази публикация

Децата ядат толкова много захар на закуска, че надхвърлят половината от дневната си дажба, съобщи Би Би Си, позовавайки се на английската агенция за обществено здравеопазване. Зърнените закуски, соковете и конфитюрите са вредни за здравето. Те могат да доведат не само до развалени зъби и наднормено тегло, но и до дългосрочни проблеми като диабет тип 2, съобщава БТА.

Около четвърт от петгодишните деца имат развалени зъби, а почти една пета от 11-годишните вече са със затлъстяване. Захарта е основен проблем според Националното изследване на храненето. То показва, че децата на възраст от четири до 10 години ядат два пъти повече захар, отколкото би трябвало. Проблемът започва още със закуската, която съдържа повече от 11 гр захар.

Нормата за 2-годишните деца е 13 гр захар дневно, за 3-годишните – под 15 гр дневно, за 4 до 6-годишните до 19 гр захар дневно и за 7 до 10-годишните до 24 гр дневно. Малка купичка с подсладена зърнена закуска съдържа 8 гр захар, течният шоколад за една филия – 13 гр захар, а чаша плодов сок – 20 гр захар. Изследването сред 200 родители на малки деца показа, че повечето от тях мислят закуската, която им дават, за здравословна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *