Информационна aгенция "Дартс Нюз" ©

Общество Последни новини

Мъртвите сови в Пазарджик заразени с птичи грип

Двете ушати мъртви сови, намерени в района на плувния басейн в Пазарджик дни преди Новата година, са починали от птичи грип. Това са потвърдили резултатите от изследванията на двете птици, направени в специализирана лаборатория. В тази връзка има обявено огнище на птичи грип в Пазарджик, обяви директорът на Областната дирекция за безопасност на храните д-р Петко Митев.

Той обясни, че със заповед на директора на БАБХ се определят двете зони, в които ще трябва да бъдат извършвани наблюдение, ограничение за придвижване и пазар за животни. Определена е 3-километрова зона, която включва град Пазарджик. Определена е и 10-километрова зона, в която ще се осъществява надзор за състоянието.

Учредената 10-километрова наблюдавана зона включва следните населени места: в община Пазарджик са Звъничево, Юнаците, Драгор, Ивайло, Гелеменово, Крали Марко, Пищигово, Мало Конаре, Добровница, Огняново, Мирянци, Синитово, Алеко Константиново, Главиница, Мокрище, Ляхово, Братаница, Сарая, а в община Пещера – с. Капитан Димитриево. Обявени са и телефони, на които могат да се подават сигнали, ако има намерени други мъртви прелетни птици, уточниха от местната дирекция по безопасност на храните.

LEAVE A RESPONSE

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *