Служители на МВР са на път да се разделят с привилегиите си

Споделете лесно и бързо тази публикация

За статута на служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР), които след промените в Закона за МВР от октомври 2016 г. преминават към Закона за държавния служител, е направена още една крачка.

В последните работни дни на миналата година вицепремиерът и министър на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова е предложила промени в класификатора на административните длъжности. С тях се създават 57 нови административни длъжности, на които да могат да бъдат назначени служителите на МВР, чиrто правоотношения след 1 февруари няма да се уреждат от специалния закон на ведомството. Предложенията са публикувани за обществено обсъждане.

При обсъждането на реформата в МВР оттам говореха, че около 5500 щатни длъжности, от които към момента са заети 4500, ще преминат към Закона за държавния служител. Днес от пресцентъра на ведомството заявиха, че става въпрос за около 3600 служители.

Административният секретар на МВР ще е най-високопоставеният чиновник във ведомството според предложението на Бъчварова. Най-ниското ниво ще е за експертите системен администратор в териториалните структури на МВР. По новия закон ще бъдат преназначени всички юрисконсулти, финансисти, компютърни специалисти, служителите от човешки ресурси и връзки с обществеността и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *