Рибари протестираха във Варна заради глоби, наложени им от Агенцията по рибарство

Споделете лесно и бързо тази публикация

Около 30 рибарски корабчета и лодки от Варна, Каварна, Балчик, Бяла и Ахтопол блокираха днес в знак на протест канала море-езеро във Варна в продължение на два часа. Според рибарите протестът им е предизвикан от наложени през есента на миналата година актове и глоби от контрольорите на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

“Пишат ни масово и неправомерно актове с нагласата, че многото глоби са атестат за добре свършена работа”, обяснява пред БТА Емил Милев, председател на националната браншова организация “Черноморски изгрев”.

Според него конфликтът със служителите на ИАРА се дължи на грешно тълкувана заповед на министъра на земеделието Десислава Танева, която определя, че от 15 септември до 15 декември в зоната от 1 до 3 мили от брега рибарските кораби имат право да ловят само сафрид, чернокоп, трицона и барбун.

През есента на м.г. обаче инспекторите на агенцията приели, че в зоната, определена с министерската заповед, могат да се ловят само есетрови видове и карагьоз. По тази причина те санкционирали кораби с улов от сафрид, чернокоп, трицона и барбун, които преминавали през тримилната зона на път към брега.

“Излиза, че трябва да пренасяме рибата с хеликоптер, казва Милев. Цяла година чакаме есенния риболов. Силният сезон трае 40 дни, а тази година над 20 кораба от пристанищата по Северното Черноморие се прибраха предсрочно от Южното заради репресиите на служители от ИАРА.”

Според рибарите проблемите с инспекторите на ИАРА идват от факта, че те не могат да направят разлика между т.нар. преходни и проходни видове риба. Към първата група спадат именно най-често ловените през тази есен сафрид, чернокоп, трицона и барбун, а към втората, по-редките – есетрови и карагьоз.

По време на протеста си днес във Варна друга браншова организация – “БГ фиш”, обяви, че е започнала на сайта си ограмотителна кампания за чиновниците от ИАРА, посветена на разликите между “преходните” и “проходните” видове риба в Черно море.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *