Русия започна да се изтегля от Сирия

Споделете лесно и бързо тази публикация

Първи си тръгват самолетоносачът “Адмирал Кузнецов” и придружаващите го кораби Русия намалява военните си в Сирия, като започва от самолетоносача “Адмирал Кузнецов” и съпровождащите го кораби, които се връщат у дома в базата си в Североморск, предадоха световните агенции. Новината бе съобщена от шефа на Генщаба генерал Валерий Герасимов, а решението било взето от главнокомадващия – президента Владимир Путин. “Искам да благодаря на целия личен състав на групата от Северния флот за успешното изпълнение на задачите”, заяви Герасимов.

Той посочи още, че освобождаването на Алепо може да стане основа за регулиране на конфликта в Сирия по мирен път. “Ярко потвърждение за това е постигнатото споразумение за въвеждане на примирие на територията на страната”, добави генералът. Корабите начело с “Адмирал Кузнецов” вероятно ще са в Русия до 10 дни. Според руските военни благодарение на разположените в Сирия модерни системи С-300 и С-400 е създадена единна система на противовъздушна отбрана, която създава надеждно прикритие на обектите както по суша, така и по вода. Затова и задачата на руските кораби е приключила. Русия извършва въздушни удари по антиправителствените бунтовници в Сирия от 2015 г. “Адмирал Кузнецов” се включи във военните действия в средата на ноември. Маневрите бяха свързани и с два инцидента: на 13 ноември МиГ-29 падна в морето при опит да се приземи след отказ на двата двигателя, а на 3 декември Су-33 падна от борда заради дефект на спирачните въжета. В момента Москва заедно с Турция и Иран подготвят мирни преговори в столицата на Казахстан Астана, които трябва да започнат по-късно този месец.

Американците увеличават силите си в Ирак

САЩ увеличават военното си присъствие в Ирак. През последните седмици броят на военните съветници в антиджихадистката коалиция се е удвоил и е достигнал 450 души. Това става на фона на провежданата от иракските сили за сигурност операция за отвоюване на Мосул от групировката “Ислямска държава”, съобщава “Гласът на Америка”. Говорител на международната коалиция уточни, че съветниците не участват във военни действия, а оказват специализирана помощ при анализиране на разузнавателна информация. В Ирак има близо 5000 американски военнослужещи, включително инструктори.

В първата си нощна операция в петък елитните иракски части завоюваха нови позиции в източната част на Мосул. Същевременно коалицията е извършила 19 въздушни удара в тяхна подкрепа. В същото време стана ясно, че месец след като бе освободен от “Ислямска държава”, древният град Нимруд остава незащитен срещу всякакъв вид вандали и крадци. Според експерти на ЮНЕСКО 60% от дворците в града на 3000 години никога няма да бъдат възстановени, а огромна част от съкровищата му са изчезнали безследно.

One thought on “Русия започна да се изтегля от Сирия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *