Парламентът ще работи най-много още един месец

Споделете лесно и бързо тази публикация

Най-много още един месец ще работи 43-ият парламент преди да бъде разпуснат от новоизбрания президент Румен Радев. Тъй като т.нар. въртележка с мандатите вече е приключила и няма възможност за съставяне на нов кабинет в рамките на това Народно събрание, след като встъпи в длъжност, държавният глава трябва да назначи служебно правителство и да насрочи дата за предсрочни парламентарни избори. Със същия указ се разпуска и действащият парламент.

По конституция предсрочните избори трябва да бъдат до два месеца след разпускане на Народното събрание. Радев вече заяви, че те ще са най-късно на 2 април – дата, която е обсъждана преди време и в ГЕРБ. От БСП пък настояват изборите да бъдат на 26 март.

След като встъпи в длъжност на 22 януари, новоизбраният президент ще проведе консултации с политическите партии за датата на изборите, съобщи пред БНР избраната за вицепрезидент Илияна Йотова вчера.

Според социалисти макар и в конституцията да няма срок, парламентът ще бъде разпуснат до седмица или десет дни след встъпването в длъжност на Радев и Йотова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *