Съдът решава дали да пусне от ареста Ценко Чоков

Споделете лесно и бързо тази публикация

Днес Специализираният наказателен съд ще разгледа молбата на кмета на врачанското село Галиче Ценко Чоков и сина му Мартин Чоков за освобождаването им от ареста. Те бяха задържани в края на май 2016 г. заради обвинение за участие в престъпна група за лихварство, рекет, отвличания и нанасяне на средни телесни повреди.

В края на миналата седмица съдът отложи заседанието по искането на обвиняемите за промяна на мерките им за неотклонение, защото вещото лице не бе успяло да прегледа Ценко Чоков. По тази причина не бе готова и експертизата за здравословното му състояние.

Кметът на Галиче е в болницата на затвора от август 2016 г. като според представените от него документи е с много болести, сред които и кокстертоза. На 21 януари изтичат 8-те месеца, колкото е максимално определения от закона срок за изтърпяване на мярката “задържане под стража” в хода на досъдебното производство.

Срещу кмета има и друго обвинение. В края на миналата година се разбра, че прокуратурата е протестирала постановената на първа инстанция оправдателна за Чоков присъда. По това дело той е подсъдим за документно престъпление в качеството му длъжностно лице.

Според обвинителния акт на 9 септември 2014 г. в с. Галиче в качеството си на кмет Цоков е съставил официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства. Неистински документи били използвани пред нотариус, който действал като пълномощник на продавача, прехвърлил собствеността върху земите на човек, близък на кмета на с. Галиче. Предстои съдебният процес да продължи пред Окръжния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *