Стефан Цанев: Ако Рашидов лъже, не би трябвало да спи спокойно

Споделете лесно и бързо тази публикация

Първопричината за скандала не бях аз. Вежди Рашидов каза, че не е подписвал такава заповед, а на 6-ти януари в сайта на Министерство на културата два пъти се споменава как ще ми бъде връчвана тази награда. Не мога да повярвам че Рашидов лъже или сайта лъже, каза Стефан Цанев пред БНТ.

Писмото на Рашидов е много хитро, всичко е наред, аз пак казвам, че ако той лъже, не би трябвало да спи спокойно, каза още писателят.  Първо искам да благодаря на директора на Народния театър и преди всичко на актьорите от трупата на спектакъла “Духът на поета”, защото решението да направят едно такова тържество беше тяхна идея. Зад себе си нямам партия. Актьорите са за мен най-светлите хора в държавата. Театърът е отделна държава. Това са хора, които всяка вечер раздават душата си с надеждата да запалят светлинка в душите на хората.  Надявам се да превърнем всички хора на планетата в светещи хора – на високия чист дух, каза Цанев.  Нашият народ е благороден, наивен народ и той не иска никакво наказание за хората, които репресираха нас по време на комунистическия период. Репресивният орган на този режим не трябва да бъде оневиняван. Не казвам да отмъщаваме, но да се награждават това вече е прекалено – да простиш е едно, да наградиш е друго.

Така Стефан Цанев коментира награждаването с наградата на Министерството на културата “Златен век” на Димитър Иванов.  Този човек не го познавам, сигурно е умен за да стигне такъв висок пост в тези служби. Аз говоря против институцията, не против него. Награждавайки него означава, че българското правителство награждава Държавна сигурност.  Явно съм засегнал много болна тема – а това е кой е получил тази награда, коментира още Цанев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *