Пациенти внесоха жалба в съда срещу критериите на здравната каса за лечение на хепатит C

Споделете лесно и бързо тази публикация

Здравноосигурени пациенти с хроничен вирусен хепатит С, подкрепени от сдружение “Хепактив”, са внесли в петък във Върховния административен съд жалба срещу новоприетите критерии за отпускане на модерното лечение срещу болестта със средства от здравната каса. Сега нещата са в ръцете на съда, коментират оттам.

Според новите правила за икономическа целесъобразност на Националната здравноосигурителна каса скъпото лечение няма да е позволено за хора, на които не им остава много живот, макар че не е ясно по какъв начин може да се изчисли това.

Срещу решението се надигна вълна от недоволство от пациенти и специалисти, която достигна и до съда. ВАС може да отмени решението, което да задължи институцията да изготви нови критерии. Жалбоподателите са помолили за спешно решение, защото новите правила вече влязоха в сила – от понеделник, 16 януари.

Според пациентите е пределно дискриминиращо и неясно как ще се определят шансовете им за живот предварително, още повече от чиновници, а не от лекари.

Същевременно модерната безинтерферонова терапия е първата в света, която дава възможност за пълно излекуване на болестта, включително и когато е в напреднал етап. Тя е скъпа, защото е иновативна и без алтернатива. Налични са три продукта на цени между 40 и 80 хиляди лева на курс лечение, но те гарантират излекуване, което би спестило разходи и страдания от болестта в дългосрочен план, категорични са пациентите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *