Борисов се надява на кратка пауза

Споделете лесно и бързо тази публикация

Да се надявам, че паузата (наложена от предсрочните избори) ще бъде кратка и няма да се озовем пак със спрени помощи, само това мога да си пожелая – и на вас, и на нас.
Това заяви министър-председателят в оставка Бойко Борисов, който в Плевен присъства на подписването на договор за изграждане на интегрирания воден цикъл на Долна Митрополия и Плевен. Проектът се финансира по Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.”.

Борисов посочи, че вече 51 пречиствателни станции са изградени по ОПОС и вече работят. “Само като си представим какво е текло в българското море, в реките, в подпочвените води, какво е дишал българинът – въобще няма да се запитате защо сме били най-болната нация”, обърна се премиерът към плевенчани.

Министър-председателят отбеляза също, че възможността за строителството на екологичната инфраструктура в голяма степен се дължи на еврофондовете. “Има едни тъмни и празни периоди, в които е имало друго управление, със спрени еврофондове. Сутринта ми казаха, че някакво момче от БСП е говорило за еврофондовете. От БСП няма как да знаят как се работи с еврофондове, защото винаги са им били спирани по всички програми”, коментира Борисов.

“Какъв селски, морски, планински туризъм ще правиш, при условие, че целият ти отпадък или го хвърляш по деретата, или изтича по реките. 21 век да нямаш канализация, да нямаш водоснабдяване”, каза реторично Борисов.

В Плевен премиерът Борисов потвърди, че автомагистрала “Хемус” остава приоритет за управлението на ГЕРБ. “Не направим ли “Хемус”, този край е загубен”, каза Борисов и обясни, че се е зарекъл с ГЕРБ да завършат този проект. Там, където минаха “Струма”, “Марица”, “Тракия” – не достигат работници за работните места”.

Без “Хемус” Северна България не струва нищо, трябва да е първостепенна задача, заяви премиерът в оставка.

Министър-председателят съобщи, че с решение на парламента са гарантирани 2 млрд. лв. за програмата за саниране. Той е съгласен с опозицията, че е абсурдна социална политика.

Борисов даде пример с жилищните блокове в Плевен, които не са пипани от десетилетия и вече са в безобразно състояние. “И аз много съм остарял, но те са в безобразно състояние”, каза премиерът в оставка.

Той обясни, че в Плевен ще бъдат санирани общо 54 блока. “Просто исках да бъда сигурен, че с решение на парламента ще бъдат гарантирани средствата, за да не си позволи някой да си играе с това. Защото в тези блокове живеят и от БСП, и от ДСП, и от ГЕРБ, и от “Атака”, и патриоти, и реформатори – всякакви. И това е най-голямата помощ за хората”, заяви Борисов.

Според него, в градовете, където от две години са санирани блоковете, наполовина са им сметките.”Не стига, че е по-красив, по-богат става човека, по-скъпа му е стойността на апартамента, ако рече да го продава, енергийно ефективен и с по-дълготраен живот. Това е нещо изключително социално”, каза Борисов.

“Над 4,5 млрд. събрахме повече пари, народът заслужава да му се направи този подарък”, каза премиерът в оставка. Направихме всичко необходимо парите, които изтичаха от държавата – главно от контрабандата, да ги върнем в бюджета. Предполагам, че всички са искали да направят нещо добро. “Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш”, цитира Борисов думите от “Мъжки времена”.

И в Плевен Борисов каза: “Ако е било лесно, да са го направили до 89-та година, да са го направили водопроводите, да са направили канализацията. Като станах кмет на София даже кв. “Модерно предградие” нямаше канализация, каза Борисов, без да уточнява сегашното състояние на района.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *