Плевнелиев: ЕС не е външна политика, а моето семейство

Споделете лесно и бързо тази публикация

ЕС не е външна политика, а моето семейство. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на отчетната си пресконференция за периода 2012 – 2017 г.
Президентът заяви, че сблъсъкът в Европа днес е ценностен – между едни държави, които вярват в ценностите и върховенството на закона и други, които вярват в интересите и геополитиката. Той подчерта, че обича Русия, но не одобрява водената от Кремъл политика.

“Не пестях критиките си към руския президент и водената от него политика на преразпределяне на сфери на влияние. Това е много опасна политика”, подчерта Плевнелиев.

Още в началото на отчета си президентът Плевнелиев припомни основните трусове, през които премина мандатът му, подчертавайки, че той е единственият президент, който е работил с 5 правителства, 3 Народни събрания, назначавайки цели 2 служебни правителства. Като особено критични той посочи годините 2013 – 2014 г.

Това бе време на парламентарни кризи, ниско доверие във всички институции, силно противопоставяне, коментира Росен Плевнелиев, правейки и съпоставка в международен мащаб.

По собствената му оценка обаче това е един много достоен и успешен мандат – президентската институция бе център на стабилност, посочи президентът, като допълни, че в тежки моменти държавата се е крепяла на президентската институция.

В такива моменти личността на президента е особено важна, подчерта Росен Плевнелиев и заяви:

“Президентската институция остана център на стабилност и гарант за приемственост. Бях президент, но и кризисен мениджър. Чувствах се като точния човек на точното място. Бях мотивиран, работихме до последния ден на високи обороти.”

Плевнелиев заяви, че е апелирал безцелното политическо противопоставяне да остане в научените уроци на прехода.

Като основен свой приоритет той открои развитието на индустриите. “В моя мандат водих икономическа дипломация в действие”, заяви Плевнелиев и отчете, че след посещенията си в Китай и Турция стокооборотът между двете страни се е удвоил, многократно е нараснал и стокооборотът с Румъния, а днес Германия е нашият най-голям пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *