Президентска библиотека отвори врати

Споделете лесно и бързо тази публикация

Президентска библиотека да отвори врати за граждани в сградата на „Дондуков“ 2, на партера в Президентството на площ от 200 кв.м Зад тази инициатива застанаха действащият в момента държавен глава Росен Плевнелиев и предшествениците му Георги Първанов и Петър Стоянов по време на четвъртия Съвет на президентите, съобщиха от администрацията на държавния глава. За пръв път в този формат отсъства д-р Желю Желев, който почина преди повече от година. Първанов пък отиде на поредната среща, макар че ден по-рано нарече Съвета на президентите несъстоял се експеримент.

В нея гражданите ще могат да научат много повече за традициите и постиженията на институцията, ще имат възможност за пряк достъп до богата информация за работата на българските президенти по време на техните мандати.

До библиотеката ще имат достъп всички граждани. Студенти и ученици ще могат да видят част от подаръците, които са дарявани на българските държавни глави. Сред тях са много книги и всички ордени и медали на президентите на България. Включени са и химикалки, с които са били подписвани важни държавни документи.

“Аз няма да занеса вкъщи нито един орден, медал или подарък от друг държавен глава. Тези неща нямат място в личните домове на президентите. Те трябва да останат тук”, коментира президентът Росен Плевнелиев.

Идеята, около която се обединиха сега, е в библиотеката на „Дондуков“ 2 хората да могат да научат много повече за традициите и постиженията на институцията, както и да имат възможност за пряк достъп до богата информация за работата на българските държавни глави по време на техните мандати. Предвижда се още Президентската библиотека да се превърне в място за дебати и за гражданско образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *