ЦРУ разсекрети и публикува документи за НЛО

Споделете лесно и бързо тази публикация

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ за първи път публикува онлай около 13 милиона разсекретени документа, съобщава БиБиСи.

Документите са публикувани след дългогодишни усилия на активисти за достъп до информация и съдебна жалба срещу ЦРУ.

Архивите включват разузнавателни брифинги, изследователски доклади, информация за НЛО и изследване на паранормални явления.

Целият архив е от почти 800 000 файла с 13 милиона страници. Включва документите на Хенри Кисинджър, който служи като държавен секретар при президентите Ричард Никсън и Джералд Форд, както и няколкостотин хиляди страници анализи на разузнаването и научни открития.

Сред по-необичайните архиви са документи от така наречената “Старгет програма”, която се е занимавала с психически сили и екстрасензорни възприятия. Има архиви, свързани с изследването на паранормалните способности на израелеца Ури Гелер през 1973 година.

Други необичайни архиви са свързани с колекция от информация за летящи чинии.

Въпреки че повечето информация е била технически достъпна от средата на 90-те години на XX век, достъпът е бил много труден.

Архивите са били достъпни само на четири компютъра в библиотека в Националния архив на Мериленд между 9,00 и 16,30 часа всеки ден.

Неправителствената организация за достъп до информация MuckRock съди ЦРУ, за да принуди агенцията да публикува документи. Процесът продължи повече от две години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *