Момченцето с измръзвания на краката отива в друго приемно семейство

Споделете лесно и бързо тази публикация

Шестгодишното момченце от Долна Липница с измръзвания на краката вече е в Клиниката по изгаряния „Пирогов“. Жената, допуснала измръзването, най-вероятно ще бъде заличена от Регистъра на приемните семейства.

Приемната майка се грижи за момчето и по-малката му сестра близо година. Преминала е през обучение и е приемен родител за трети път.

Над 1800 приемни семейства се грижат за 2381 деца в момента. Грижата за децата се проверява всеки месец. За миналата година малко над 200 приемни семейства са заличени от Регистъра, в малко от случаите обаче е заради лоша грижа.

Като приемен родител Мирослав настоява за образователен ценз и възрастова граница за приемните семейства.

„Аз докато четях, настръхвах, за мен това е голяма трагедия, това, че приемният родител го е допуснал… Имаш едни малки региони, едни малки места, в които една голяма част са роднини и приятели и си създават това като работа, а не като грижа и в интерес на детето”, обясни Мирослав.

Диана Нинчева обучава приемни родители. Регионът, в който работи е шампион по брой добри практики в Приемната грижа. Тя казва, че изследват мотивацията на приемните родители, че те трябва да имат големи сърца и да отделят достатъчно време. Важно е доходите да не бъдат водещи и да разбират, че приемната грижа е непрекъснато учене.

Приемните семейства се грижат за децата, докато не бъдат върнати на биологичните родители или осиновени. Смяната на приемни родители се прави само в крайни случаи, като този от Долна Липница. Момчето ще бъде настанено при приемното семейство, което е поело грижи за сестричката му след инцидента.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *