Радев: Българите искат личности в парламента

Споделете лесно и бързо тази публикация

В първата си реч пред парламента току-що положилият клетва президент Румен Радев благодари за доверието да е държавен глава на държава с 13-вековна история.
Политиката се случва винаги в сегашно тревожно време, изтъкна в речта си той и се съгласи, че живеем в сложни времена.

Държавност се гради с натрупване, подчерта Радев и благодари на предшествениците си като президенти.

Нашият жребий се оказа преходът, по думите на президентът. България постигна важни стратегически цели, заяви Радев, но изказа и недоволството си, че сме се примирили с изборните манипулации.
Политическите формации станаха повече от идеите. Появиха се бизнес-партии, чуждо поклоннически формации, критикува държавният глава.

Той засегна и темата за референдума. Българите искат личности в парламента, посочи Радев. Политиците да намерят начин да приложат народната воля, настоя той.
Чувствително намаляване субсидии за партиите, поиска президентът, но посочи, че трябва да се намери такъв начин, че партиите да не са зависими от лобистки интереси и бизнес финансиране.

Липсата на справедливост като друг структурен проблем на българското общество, засегна речта си Румен Радев. Той визира противопоставянето между столицата и селата, окаяното състояние на Българския Северозапад, бедността, емиграцията.

Бедността на хиляди българи е упрек към всички нас. От нея избуява и престъпността. Българите заслужават достойно заплащане, категоричен бе той.

Преходът е тежко изпитание за българите, каза Радев. Общество, което загърбва най-бедните, се обрича на душевен фалит, заяви държавният глава. Той се обяви за условия, при които младите да остават тук и да създават семейства в страната.

Радев обеща да работи българите зад граница да усетят грижата на държавата. Няма да допусне орязване на правомощията си. Той обеща да стимулира диалога между институциите и гражданското общество.

“Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция”, заяви Радев и призна, че обществените очаквания са фокусирани в съдебната система.

По думите му съдебната реформа трябва да е приоритет на следващото Народно събрание и тя трябва да постигне ясни цели – бързо, независимо и справедливо правосъдие.

Той визира необходимостта от усъвършенстване на процесуалните закони, повишени отговорности в сферата, решителни антикорупционни мерки.

“Съдебната реформа не трябва да се възприема като панацея за справяне с недъзите на обществото”, каза още той. По думите му са необходими обединени усилия.

Той отбеляза, че сянката на несправедливостта лежи и върху двете най-важни социални системи – здравеопазването и образованието. В здравеопазването обикновеният българин се сблъсква с доплащане, чакане и некачествани здравни услуги. Необходимо е по-малко бюрокрация и повече професионален морал.

Образованието би трябвало да съдейства за равния старт на българските деца. Тук също обикновения българин се сблъсква с формален учебен процес и доплащане, отбеляза Радев. По думите му, резултатите са ранно отпадане и функционална неграмотност.

Необходимо е и оптимизиране на висшите училища. Той отбеляза, че са нужни са обединените усилия на държавата и бизнеса. Българската наука е сред недолюбваните деца на прехода, каза още той. По думите на Радев има ред научни занимания, които са жизненоважни за обществото. Длъжни сме да съхраним научния потенциал на България.

Културата редом с образованието е другият стожер на националната идентичност, заяви категорично Румен Радев.

Относно пазара на българската икономика, той визира проблемите – недостатъчна защита на потребителите, административни тежести, които спъват бизнеса. Въпреки това българската икономика изглежда устойчива, каза още той и визира ниските данъци. Но според президента Радев и тук погледът на обикновения човек вижда друго.

Ще стимулирам обществени дебати по важни теми, обеща държавният глава.Ще следя институциите да работят за интересите на страната, гарантира Румен Радев и обеща: Ще бъда президент на всички граждани. Президентската институция ще е политически равно отдалечена от партиите.

Българската външна политика трябва да се прави у нас и да се отстоява навън, а не обратното, каза държавният глава. Външната политика трябва да ни създава приятели, а не врагове, по мнението му.

Румен Радев констатира и че нарастват антиевропейските настроения.

Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена, категоричен е президентът Радев. Противното би било загуба на историческо време, изтъкна той. Председателството на ЕС е шанс пред България, по мнението му. Мигрантската криза изисква цялостна политика и затова Радев поиска решително укрепване на границите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *