20.07.2024

Лоши процедури ще забавят с месеци 350 млн. лева от еврофондовете за наука

Съществени промени в процедурите за кандидатстване по еврофондовете за наука, направени по незаконосъобразен ред от Министерството на образованието и науката (МОН), ще доведат до забавяне с месеци на усвояването на средствата. Става въпрос за 350 млн. лева по оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, с които се предвижда да бъдат изградени четири центъра за върхови постижения и осем центъра по компетентности.

Срокът за подаване на проектите изтича в понеделник (23 януари), но вицепремиерът по еврофондовете в оставка Томислав Дончев е поискал спиране или удължаване на процедурата от просветния министър в оставка Меглена Кунева, в чието ведомство е управляващият орган на европрограмата. Искането на Дончев е от 18 януари и идва след сигнали на учени от БАН и Техническия университет-София за нередности по процедурите, за които „Дневник“ вече писа. Очаква се решението да бъде взето днес или в понеделник. Към 18 януари е нямало нито един подаден проект по процедурата.

На въпрос на „Дневник“ до какво ще доведе удължаването или спирането на процедурата, Дончев обяви, че ще има забавяне с един или два месеца по подаването на проектите, което значи и забавяне в усвояването на средствата. Предвижда се центровете да бъдат изградени до 2023 г.

Депутатът от БСП Стоян Мирчев, който е член на образователната комисия, обяви в парламента днес, че заради тези и други нередности оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ е пред провал, т.е. финансирането може да бъде спряно. От думите му се разбра, че управляващите в оставка крият одит от страна на Европейската комисия (ЕК) и скоро се очаква отрицателен доклад по въпроса, който отиващата си изпълнителна власт щяла да заложи като бомба на следващата, макар и виновни да били Бойко Борисов, Томислав Дончев и Меглена Кунева.

Нередностите в процедурата – неумишлени, но нарушаващи равнопоставеността

В своите писма до Томислав Дончев, с които „Дневник“ разполага, учените искат процедурата да бъде удължена до 15 март т.г., за да могат да подготвят и подадат проектите си според окончателните насоки за кандидатстване, които просветното ведомство е променяло до последния момент. От БАН са изразили опасения, че „подходът на управляващия орган видимо толерира определени организации, като системно изменя насоките чрез публикуване на разяснения, които улесняват подготовката на определени проектни предложения и затрудняват други“. В БСП има мнения, че може да се прави опит за финансиране на проекти за реновиране на софийските минерални бани в „Овча купел“ и Горна баня, чиито принос към науката щял да е спорен.

На въпрос на „Дневник“ дали промените в последния момент от страна на управляващия орган в просветното ведомство са направени от неразбиране и некомпетентност или с умисъл да не бъдат кандидатстващите проекти равнопоставени, Дончев отвърна, че управляващият орган е нов, а грешките не са чак толкова сериозни. В писмото до Кунева, което БСП раздаде в парламента днес, Дончев пише, че има съществени изменения, направени по „незаконосъобразен ред“, които водят до риск от „нарушаване на основните принципи на равнопоставеност и осигуряване на достатъчно публичност и прозрачност“.

Една от нередностите, описана в писмото на Дончев, е, че месец преди крайния срок за кандидатстване, т.е. на 30 декември м.г., в част от документите се променя изискването за съотношението „задължения-собствен капитал“ на кандидатите, което значи, че се променят допустимите кандидати. Думите „е било по-голямо“ били заменени с „не е било по-голямо“.

Променен бил и процентът за максимално допустимите разходи за публичност и визуализация – увеличен е от 0.5% на 1%, което пак изисква преработка на документацията за кандидатстване. Отпаднало е изискването и за заверяване на преведени документи от заклет преводач, което макар и в помощ на кандидатите, се считало от тях за съществена промяна, се разбира от писмото на Дончев.

Еврофондовете за наука – предизборен сблъсък между БСП и ГЕРБ

Днес БСП раздаде копия от писмото на Дончев до Кунева на журналистите в парламента и обяви, че това е поредното доказателство за провала на ГЕРБ при усвояването на средствата от втория програмен период. „Крайно време е митологемата, с която ГЕРБ се опитват да се задържат на власт – че могат да управляват европейски пари, да бъде разбита“, заяви депутатът от БСП Валери Жаблянов. От думите му се разбра, че има очевидна загуба на средства.

Половин час по-късно в парламента дойде вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, за да обясни, че той си е свършил работата, поради което няма да се стигне до спиране на пари, а напротив. Той обаче призна, че ще има забавяне.

„Некомпетентност е, ако в БСП мислят, че са спрени европарите“, заяви Дончев. Той обаче не каза дали се очаква лош одитен доклад или не.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *