Чужденците – кандидати за пребиваване в България, ще плащат по-ниски такси

Споделете лесно и бързо тази публикация

Министерството на вътрешните работи предлага намаляване на таксите, които събират за издаване на разрешения на чужденци за пребиваване в България. Това се разбира от публикувания за обществено обсъждане проект на Постановление на Министерския съвет за изменение и допълнение на Тарифа № 4.

Таксата за разрешение за дългосрочно пребиваване се намалява от 1 055 лв. на 155 лв., в която цена се включва сумата от 45 лв. за пластиката и сумата от 110 лв. за право на пребиваване.

Предложението предвижда още разрешенията за пребиваване за целите за събиране на семейство, за студенти, научни работници и др. случаи, за срок до една година да намалеят от 555 лв. на 155 лв. – 45 лв. за пластиката и 110 лв. за правото на пребиваване.

Проектът предвижда и отмяната на събираната до момента такса от 10 лв. при подаване на писмено искане за предоставяне на информация за удостоверяване на чуждо гражданство, за обявен адрес, за разрешен срок за пребиваване, за влизане, напускане или преминаване през България, както и за други събития и факти, свързани с пребиваването на чужденци в страната.

Тъй като предложенията ще окажат пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет е изготвена финансова обосновка, одобрена от министъра на финансите, се вижда още от проекта.

Целта на изменението е да се приведе българската нормативна уредба в съответствие с европейската.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *